La millora de l’insomni està relacionada amb una menor gravetat dels símptomes del TDAH

Els resultats d’un estudi de Vall d’Hebron contribueixen a millorar el tractament dels dos trastorns


Un estudi liderat pel Grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addicions del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Ciber de Salut Mental (CIBERSAM) ha demostrat la relació entre la millora de l'insomni i del Trastorn del Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDAH).

L'insomni és el trastorn del son més freqüent entre la població i especialment entre les persones amb TDAH, segons apunten els investigadors. En el treball van participar 92 pacients adults amb TDAH i trastorn d'insomni als qual se'ls va fer seguiment en el moment inicial, als tres mesos i als sis. En l'inici de l'estudi es van avaluar la gravetat i el tipus de TDAH, així com els problemes per dormir. A més, un 70% tenien també problemes d'ansietat o depressió.

Tant al principi com als tres mesos se'ls van donar recomanacions d'higiene del son, com mantenir una rutina d'horaris, no prendre begudes o substàncies excitants, dormir en espais relaxats i evitar l'ús de pantalles abans d'anar a dormir. Si era necessari es prescrivia un tractament farmacològic, com melatonina, benzodiazepines o antidepressius.

Gràcies a les recomanacions i medicació prescrita, als tres mesos l'insomni havia millorat o desaparegut en un 44,6% dels casos. Al mig any, el percentatge s'elevava al 72,4% dels casos. La disminució en l'ús del mòbil abans d'anar a dormir o una bona implementació de les guies d'higiene de la son s'associaven a una millor qualitat d'aquesta. Amb la millora de l'insomni es va observar una menor gravetat del símptomes del TDAH.

En els casos en què l'insomni persistia s'associaven a la presència d'altres trastorns psiquiàtrics, com la depressió, o a la major gravetat dels símptomes de TDAH. No es relacionava però amb el tipus de presentació del TDAH.

Els investigadors han apuntat que els resultats contribueixen a millorar el tractament del TDAH i de l'insomni, així com a entendre millor les interaccions entre aquests dos trastorns.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article