La gent gran de Tarragona reclama un tracte just de la banca: “Som clients, no delinqüents”

La plataforma ‘Per una banca digna per a la gent gran’ denuncia les quotes “abusives” i avisa que hi haurà més protestes


Unes 200 persones s'han concentrat aquest diumenge al migdia davant l'edifici de l'antic Banc d'Espanya de Tarragona per exigir un tracte just de la banca per a la gent gran. Convocats per la plataforma tarragonina ‘Per una banca digna per a la gent gran’, els protestants han criticat el tancament de sucursals i l'escletxa digital, agreujada per la pandèmia.

La secretària de la federació de pensionistes de CCOO, Teresa Fortuny, ha denunciat les quotes “abusives” que les entitats bancàries cobren a l'hora de fer gestions a finestreta que es poden fer a través dels caixers automàtics. En aquesta línia, UGT i CCOO han reivindicat la recuperació de la banca pública, mentre que la plataforma ha avisat que hi haurà més protestes pròximament.

Sota un cel gris que amenaçava pluja, els assistents han denunciat les diverses pràctiques de les entitats bancàries que al seu parer, han deteriorat el servei envers la població. Entre elles s'hi troba l'aposta per la banca digital, que segons lamenten, ha tingut una afectació directa per a la tercera edat. Durant els diversos parlaments, representants de les entitats que donen suport a la plataforma han reiterat les seves reclamacions per aconseguir un tracte just per al conjunt de la societat, però especialment per a la gent gran.

En aquest sentit, han demanat que els caixers s'ubiquin a l'interior dels locals i no pas al carrer, per evitar les cues a l'aire lliure i a la vegada, oferir un acompanyament per aquelles persones que tinguin dificultats a l'hora de fer-lo servir. També han criticat les quotes que les entitats bancàries cobren a l'hora de retirar diners en efectiu des de la finestreta. Segons la secretària de la federació de pensionistes de CCOO a Tarragona, Teresa Fortuny, aquesta situació incomoda als usuaris, habitualment persones grans.

Els sindicats aposten per la banca pública

Des dels sindicats, la banca pública és vista com una possible solució a aquestes pràctiques. Així ho ha defensat el secretari general d'UGT a Tarragona, Toni Llort, qui ha insistit que la banca privada “menysprea“ als clients. D'altra banda, Llort ha posat l'accent en la pèrdua de llocs de treball que ha comportat el tancament massiu de sucursals bancàries. En la mateixa línia s'ha manifestat CCOO, que ha apostat per la recuperació de la banca postal en entorns rurals.

El moviment per reclamar un tracte just per part de la banca fa mesos que organitza accions i protestes. En algunes poblacions, com és el cas de València, alguns bancs s'han adaptat a les reclamacions de les associacions ciutadanes. A Tarragona, la plataforma ‘Per una banca digna per a la gent gran’ agrupa una trentena d'entitats socials de la ciutat. El president de l'associació de veïns del barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona, Lluís Trinitat, ha apuntat que 15.000 persones estan afectades per aquesta situació a la ciutat i reclama celeritat per part de la banca per oferir un millor servei al conjunt de la població. Trinitat també ha lamentat que encara són poques les entitats bancàries que han optat per allargar el seu horari d'atenció al públic.

Recentment, el ple de l'Ajuntament de Tarragona va aprovar la moció de la plataforma en què es reclamava una millor atenció bancària. Aquest diumenge, diversos representants polítics també han participat a la concentració convocada davant l'antic Banc d'Espanya, a la Rambla Nova. L'organització ha avisat que aquesta no serà l'última protesta, tot i que de moment no han posat data a noves mobilitzacions. El moviment per una banca digna el va impulsar un pensionista valencià, Carlos San Juan, qui va iniciar una campanya de recollida de firmes sota el títol 'Soy mayor, no idiota' a través del portal Change.org.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article