El 73% de les metgesses denuncia haver patit situacions masclistes en el tracte amb els pacients

La maternitat és el factor principal de desigualtat, segons una enquesta de Metges de Catalunya


El 73% de les metgesses que exerceixen a Catalunya afirmen que han patit alguna situació masclista en el tracte amb els pacients. Són xifres que revela un estudi dut a terme pel sindicat mèdic Metges de Catalunya (MC) a partir d'entrevistes a 685 professionals.

Les conductes discriminatòries fan referència, per exemple, al llenguatge sexista, però, sobretot, a la diferència de valor i reconeixement que els pacients atribueixen als professionals en funció de si els atén un home o una dona. El 65% de les enquestades considera que la credibilitat i l'autoritat que s'atorga a les facultatives és inferior a la que es dona als facultatius. Un 41% de metgesses afirma, a més, que ha patit actituds masclistes de companys i superiors jeràrquics.

Segons Metges de Catalunya, l'enquesta “corrobora” el sostre de vidre que “impera també” al sector sanitari. El 56% sent que el fet de ser dona li limita les possibilitats de promoció laboral i el 53% assegura que els càrrecs de responsabilitat del seu centre de treball els ocupen homes.

En el cas de l'Institut Català de la Salut (ICS), amb un 75% de la plantilla formada per dones, “només el 30% se situen en llocs de comandament”, afirma el sindicat, que cita les dades del II Pla d'Igualtat de l'empresa pública. El mateix text —afegeix MC— indica que “la bretxa salarial és de l'11%”.

La maternitat, objecte de desigualtat

D'altra banda, el 74% de les facultatives creu que la maternitat ha afectat el progrés de la seva carrera. MC afirma, en aquest sentit, que tenir fills esdevé el factor “principal” de desigualtat per a les metgesses, tant pel que fa a l'àmbit retributiu com a l'accés a càrrecs directius i de lideratge en projectes d'investigació i recerca sanitària.

Entre les causes el sindicat indica les reduccions de jornada, les excedències i els permisos per a cura de menors i persones dependents (70% dones i 30% homes), la “infrarepresentació” de les dones als llocs de comandament —“especialment en els de major retribució”— la reducció del nombre d'hores de guàrdia que fan les professionals mèdiques i “la major dificultat per accedir a alguns complements salarials”, així com als nivells superiors de carrera professional.

La conciliació, segons apunten les participants a l'estudi del sindicat mèdic, és “l'arrel” del problema. El 67% assevera que no té facilitats per conciliar la vida personal i laboral.

Per tot plegat, Metges de Catalunya considera “urgent” que el Departament de Salut apliqui polítiques “efectives i no retòriques” d'igualtat. Exigeix que s'activin campanyes de sensibilització a la població per “erradicar el sexisme de les consultes” i que el lideratge femení sigui el “principi rector de la gestió sanitària”, de manera que la maternitat o la cura de persones dependents no suposin un “obstacle” per al desenvolupament professional “ni un motiu de discriminació laboral i retributiva”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article