Els feminismes tornen a omplir els carrers de Catalunya reclamant la igualtat i la fi del patriarcat

Aquest 8M les dones han assenyalat la precarietat, la violència i les desigualtats estructurals que pateixen


Les ciutats catalanes han tornat a tenyir-se de lila per commemorar el Dia Internacional de la Dona, aquest 8 de març. Concentracions, actes reivindicatius i manifestacions massives, sobretot a Barcelona, han volgut recordar que la lluita feminista i contra les violències masclistes és més vigent que mai. Després de dos anys en que la pandèmia havia complicat les trobades massives, aquest 8M la força de les feministes s’ha fet sentir arreu amb determinació.

A Barcelona s’ha celebrat una manifestació massiva, que ha aplegat unes 15.000 persones segons la Guàrdia Urbana, sota el lema ‘Contra les precarietats, les fronteres i les violències, les feministes som aquí’. En un ambient festiu, la marxa ha començat a la plaça Universitat i s’ha dirigit fins a l’Arc de Triomf, a través de la Gran Via.

L’ambient de la manifestació d’enguany ha estat molt diferent del que es va respirar a la mobilització del 2021, quan les restriccions de la pandèmia va determinar que fos una marxa estàtica, i l'assistència va ser limitada a 4.000 persones.

“Que no siguin tan ingènues com ho vam ser nosaltres”

La columna s'ha compost de dones de totes les edats, com ara la Carme, una dona jubilada de 65 anys que es va dedicar a l'ensenyament, que ha expressat que l'únic que desitja és que les noies d'ara no siguin tan ingènues com ho van ser les de la seva generació: “Quan érem joves les nostres parelles ens deien que eren feministes, però només ho eren de cara a la galeria”.

Amb la Carme hi anava la Bea, que té la mateixa edat i que l'ha acompanyat avui igual que l'acompanyava als anys 70 quan van anar a les primeres manifestacions del 8 de març a Barcelona. “Les meves filles tenen terreny guanyat gràcies a les que vam anar a aquelles protestes”, assegura.

A la marxa també n’hi havia algunes que s’estrenaven, com l'Alba, una estudiant de batxillerat de 17 anys que ha vingut amb les seves amigues i que ha explicat que “ha gaudit molt de l'ambient” i de poder reivindicar els drets de la dona.

Clams feministes arreu del territori

A Tarragona també s’ha convocat una manifestació feminista sota el lema 'Molt per defensar, molt per avançar, seguim lluitant pel feminisme', que ha aplegat prop de 2.000 persones, que han cridat proclames com ‘Sense les dones no hi ha revolució’ i altres consignes contra el patriarcat i el capitalisme. La manifestació ha arrencat a la Imperial Tarraco, ha marxat per la Rambla Nova, i ha culminat a la plaça de la Font, on s'ha llegit un manifest reivindicatiu. “Avui encara hem de reivindicar un munt de drets com a dones i els hem de continuar lluitant”, ha dit Laia Comès, una manifestant.

També a Girona s’han concentrat més de 1.500 persones per reivindicar els drets de les dones. La concentració de la Plataforma Feminista Anticapitalista, que ha començat a la plaça U d'Octubre i s'ha convertit en manifestació, ha estat la més multitudinària de les dues convocades aquest vespre a la ciutat. Durant la lectura del manifest, l'exigència ha estat clara: “No ens hem de conformar amb reformar el sistema, sinó que hem de destruir-lo. Ja n'estem fartes de sostenir allò insostenible”, han clamat. L'altra concentració, la de la plaça del Vi, ha donat veu a una desena de dones -i històries personals- per reclamar que s'erradiquin les violències i s'assoleixi la “igualtat real”.

A Lleida també s’han aplegat unes 700 persones convocades pel col·lectiu feminista Marea Lila. La mobilització ha estat encapçalada per dues pancartes amb les lemes ‘Contra les precarietats, les fronteres i les violències’ i ‘Juntes, diverses i rebels’ però també s'han pogut veure molts cartells entre les assistents i sentir diferents consignes en defensa dels drets de les dones i reclamant la igualtat efectiva i real entre dones i homes. La manifestació ha sortit de la plaça Ricard Viñes i, després de recórrer diversos carrers del centre de la ciutat, ha acabat a la plaça Sant Joan, on s'ha llegit el manifest i han tingut lloc els parlaments i una actuació musical.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article