L’Hospital del Mar prova un urinari que mesura la hidratació dels pacients a partir de l’orina

La deshidratació pot afectar més del 70% dels majors de 65 anys de forma crònica i és un factor de risc de malalties


L'Hospital del Mar ha iniciat una prova pilot d'un urinari que mesura i monitoritza els nivells d'hidratació dels pacients de forma no invasiva, a través de l'orina, i recorda la necessitat de beure. L''smart urinal' s'ha instal·lat a l'Hospital de Dia de Geriatria del Centre Fòrum de l'Hospital del Mar, on ja s'estan recollint les mostres d'una dotzena de pacients. 

El projecte és fruit d'una col·laboració amb la start-up Kamleon i Aigües de Barcelona. La deshidratació afecta més de la meitat de la població i en les persones de més de 65 anys pot arribar a més del 70% de forma crònica. És un factor de risc de patologies com la malaltia renal crònica, del tracte urinari, càlculs renals o insuficiència cardíaca.

L'usuari rep el resultat al telèfon mòbil a través d'una aplicació, que l'avisa si necessita beure i hidratar-se. Abans, una plataforma amb sensors ha recollit diverses dades de l'orina i ha generat un algoritme per determinar-ne el nivell d'hidratació.

La cap del Servei de Geriatria de l'Hospital del Mar i una de les referents de la prova pilot, la doctora Olga Vázquez, indica en unes declaracions recollides pel centre que en les persones de més edat la deshidratació dona pocs símptomes i és molt més fàcil patir-la i destaca que, amb aquest sistema, volen que els usuaris siguin conscients que s'estan deshidratant.

Per la seva banda, el director executiu de Kamleon, Jordi Ferré, assenyala que l'objectiu principal de la prova és "avaluar l'ús de les noves tecnologies i l'adherència i adaptació al sistema sense la supervisió d'un professional, és a dir, assegurar que el puguin utilitzar sense ajuda".  La directora d'Innovació i Coneixement d'Aigües de Barcelona, Catalina Balseiro, subratlla que volen "contribuir a conscienciar i educar per millorar el benestar i la salut de les persones".

A més de ser un factor de risc de diverses malalties, la deshidratació impacta en el benestar diari de les persones a causa del deteriorament del sistema cognitiu, de l'estat d'ànim i del rendiment físic, entre altres. Un dels avantatges de l''smart urinal' és que cada analítica que es fa no necessita plàstics de cap mena. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article