El TC anul·la bona part de la llei catalana que regula els preus del lloguer

El Sindicat de Llogueteres demana “desobeir” la resolució i ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem defensen continuar legislant en aquest àmbit


El Tribunal Constitucional ha anul·lat per unanimitat bona part de la llei catalana que regula els preus del lloguer perquè considera que la Generalitat envaeix competències de l’Estat, que ha de garantir un “mercat únic”. La resolució no afecta les situacions jurídiques consolidades, però tindrà efectes en els contractes signats a partir d’ara.

El Constitucional ha estimat el recurs presentat pel PP contra la Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatges, que establia que els lloguers havien de respectar el preu de referència en el mateix entorn urbà i no podien pujar respecte a l'anterior contracte.

En concret, el TC declara inconstitucionals els articles, 1, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15 i 16.2, així com diverses disposicions. Remarca que la Constitució reserva a l'Estat la potestat de fixar les bases de les obligacions contractuals i li atribueix la competència per establir els criteris d'ordenació general del sector de la contractació privada. I això és així, continua, perquè hi ha la “necessitat de garantir un comú denominador en els principis que han de regir les obligacions contractuals”.

“Desobeir” la decisió

En una comparaixença aquest dijous al Parlament, el Sindicat de Llogateres ha demanat “desobeir” la decisió del TC i ha exigit que s’elabori una nova norma que substitueixi la que ha tombat l’Alt Tribunal. “Ho tornarem a fer, tornarem a regular els lloguers”, ha dit la portaveu Carme Alcarazo després d'assegurar que la llei ha permès reduir el preu de l'habitatge sense reduir-ne l'oferta.

Representants d'ERC, Junts, En Comú Podem i la CUP —formacions que van donar suport originalment a la normativa suspesa ara pel TC— també han criticat la decisió judicial. En concret, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha ressaltat la necessitat d'impulsar una nova llei catalana d'arrendaments urbans per concretar el dret a l'habitatge “en el seu conjunt”. Així mateix, ha lamentat que “una vegada més” el Tribunal Constitucional hagi frenat una proposta feta des del Parlament per “avançar” en drets.

La diputada de Junts Glòria Freixa ha apostat per “analitzar” la decisió judicial i treballar perquè aquestes normatives no siguin tombades de nou. En aquest sentit, ha demanat legislar d'una manera “fiable” en àmbits com l'habitatge i ha recordat que la seva formació va presentar esmenes al text anul·lat ara pel TC.

Des de la CUP, la seva diputada Montserrat Vinyets ha apuntat que la norma anul·lada parcialment era només “un primer pas”. És per això que ha demanat fer “un pas endavant” en la regulació de preus elaborant una nova llei catalana que parteixi de la tesi que tota Catalunya està en una situació “tensa” i que cal limitar-ne els preus.

Per part d'En Comú Podem, la diputada Susana Segovia ha afirmat que “un cop més” el Tribunal Constitucional ha sigut una “eina” del PP. “No per esperable fa menys mal”, ha lamentat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article