El 38% dels participants en botellots a Barcelona són menors d’edat

La Taula ciutadana per una nit cívica i segura destaca que l’oci nocturn reglat és un sector econòmic “potent”


La meitat dels participants en botellots i macrobotellots a Barcelona tenen entre 18 i 25 anys i el 38% són menors d'edat. En ambdós casos, un terç de les persones participants són dones i el 61% homes. Són dades recollides en la diagnosi sobre l'oci nocturn a la ciutat que s'ha presentat aquest dijous a la segona reunió de la Taula ciutadana per una nit cívica i segura. La diagnosi, que es nodreix d'estudis i fonts existents així com d'entrevistes a joves, radiografia el fenomen del consum d'alcohol a la via pública per poder iniciar, a partir de la informació disponible, la fase de propostes d'acció.

D'acord amb el comunicat publicat per l'Ajuntament de Barcelona, els membres de la taula han destacat valors positius de l'oci nocturn reglat i l'han valorat com un sector econòmic “potent” per la ciutat, tant per la generació de llocs de feina com en relació amb el turisme.

La Taula ciutadana per una nit cívica i segura està formada per responsables de diferents àrees de l'Ajuntament de Barcelona encapçalats per l'Àrea de Seguretat i Prevenció. També en formen part representants dels grups polítics; de la conselleria d'Interior i dels Mossos d'Esquadra; entitats i associacions veïnals i ciutadanes i membres de diferents gremis i federacions de comerciants, restauració i oci nocturn.

La Taula té una finalitat eminentment propositiva i s'ha demanat a tots els integrants que aportin propostes. L'anàlisi de les activitats d'oci nocturn i les propostes que es realitzin en aquest debat ciutadà serviran de referent per al disseny de plans d'actuació, segons el recull el comunicat del consistori.

Botellot o macrobotellot?

La radiografia sobre l'oci nocturn distingeix els conceptes de botellot i macrobotellot. Segons aquesta distinció, els botellots tenen lloc en nuclis urbans, els integren menys d'una cinquantena de persones i en ocasions són en trànsit, és a dir, en moviment. Per contra, els macrobotellots són concentracions de més de cinquanta persones en grans espais i en localització estàtica.

La Guàrdia Urbana de Barcelona va desallotjar un total de 573.429 persones l'any 2021 i 21.200 fins al mes de febrer d'enguany. Pel que fa al consum d'alcohol en via pública es van interposar un total de 25.892 denúncies l'any passat per consum d'alcohol a la via pública, i fins al mes de febrer d'aquest any unes 2.200.

La visió dels joves

En el marc dels projectes d'intervenció del Servei de Gestió de Conflictes (SGC-EAAUJ) i del Servei de Mediació Nocturna de Barcelona també s'han realitzat entrevistes als joves participants. Entre els resultats més destacats hi ha que el 70,9% de la joventut assegura que no fa habitualment botellot.

De les 435 persones entrevistades en context de macrobotellot, el 75% havia participat d'espais amb dinàmiques de consum d'alcohol abans del confinament del març de 2020 mentre que el 10% va iniciar aquesta participació en la postpandèmia.

Sigui com sigui, en conjunt els joves perceben els temps de confinament com un temps que se'ls ha pres i els ha provocat malestar emocional. De fet, el 51% expressa haver experimentat sentiments de solitud i una sensació d'aïllament social.

Sobre les conseqüències de soroll, brutícia o destrosses derivades de concentracions, els resultats apunten a “una àmplia consciència” entre la població jove que la pràctica del botellot comporta problemes per als veïns si bé és una conseqüència no desitjada i no fruit d'un vandalisme que es materialitzaria “en poques ocasions”. Tot plegat, recull un comunicat sobre la reunió de la Taula, “amplia la perspectiva a l'hora de gestionar i actuar sobre els botellots i els macrobotellots”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article