Metges de Catalunya demana “blindar” la inversió sanitària per recuperar el sistema i els seus professionals

El sindicat mèdic recull una sèrie de recomanacions per al sistema de salut quan es compleixen dos anys de la declaració de l’estat d’alarma


Metges de Catalunya (MC) demana que el pressupost sanitari deixi de dependre de la decisió política i quedi “blindat” per mitjà d’un pacte que impliqui tots els actors del sector. El sindicat mèdic reclama que el Departament de Salut “assoleixi ja els 15.000 milions d’euros de pressupost anual” que els experts i assessors del Govern coincideixen a assenyalar com la xifra necessària per recuperar l’accessibilitat del sistema, dur a terme inversions estratègiques i millorar les condicions laborals i retributives dels professionals.

Dos anys després de l’inici de la pandèmia, per a MC la principal lliçó a aprendre és que la sanitat pública és “intocable” i retallar-la o empobrir-la “té conseqüències immediates i futures”, com s’ha observat amb la gestió de la crisi sanitària.

Transcorreguts 24 mesos des de la declaració de l’estat d’alarma i l’inici de les restriccions, l’organització ha recollit les “10 lliçons imperdibles” que ha deixat la pandèmia de Covid-19, sobre les quals cal aplicar mesures correctores perquè la sanitat pública “retorni al camí de l'excel·lència i sigui el destí on vulguin anar a treballar els millors professionals”.

Incrementar la inversió en Salut Pública, potenciar la prevenció de riscos i la salut laboral, i aplicar un pla de xoc per recuperar el benestar físic i mental dels treballadors són algunes de les receptes del sindicat, que situa l’atenció primària com el principal objectiu de les polítiques d’enfortiment i creixement del sistema.

La millora “substancial” de les condicions laborals i retributives dels professionals és per a MC una “palanca de canvi” que contribuirà decisivament a la retenció del talent mèdic -amenaçat pel creixent interès dels joves facultatius d’exercir la professió en països amb millors retribucions i menor pressió assistencial- i facilitarà el relleu generacional davant la propera jubilació de més del 40% del col·lectiu mèdic. A més, es tracta d’un reconeixement “just i socialment reclamat” per a uns professionals que han patit una dècada de retallades i dos anys de pandèmia.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article