La Fira de Barcelona acollirà a partir de divendres el gran centre d’acollida de refugiats ucraïnesos

S’ubicarà al Palau Victòria Eugènia, tindrà 6.000 m2 i serà gestionat per la Creu Roja


La Fira de Barcelona acollirà a partir del divendres el gran centre d'acollida de refugiats ucraïnesos a Catalunya. Ho ha anunciat aquest dilluns el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que ha apuntat que aquest nou punt s'afegirà al ja obert a la localitat madrilenya de Pozuelo i al que s'obrirà demà a Alacant. També es preveu instal·lar un quart centre a Màlaga.

Fira de Barcelona ha precisat que el centre s'ubicarà al Palau Victòria Eugènia, el pavelló 7 de Fira de Montjuïc. Serà un espai de recepció i primera atenció de 6.000 m2, gestionat per la Creu Roja, que funcionarà només durant el dia i, per tant, no està previst que hi hagi pernoctació de refugiats ucraïnesos a les instal·lacions.

Per la seva banda, el Departament d'Igualtat i Feminismes ha volgut recordar que continuarà coordinant les accions d'acollida de tots els Departaments del Govern “amb l'objectiu de garantir els drets i l'accés als serveis bàsics per a totes les persones refugiades”. “Tot i que el centre anunciat s'obrirà a Barcelona, cal tenir en compte que la població ucraïnesa està arribant arreu del país”, ha apuntat la secretària d'Igualtats, Mireia Mata. “Per això, des d'Igualtat i Feminismes hem activat taules territorials d'acollida, a través de les quals es canalitzen les diferents necessitats i es dona suport als municipis”, ha constatat Mata.

“A més, continuem treballant de manera coordinada amb l'Ajuntament de Barcelona de cara a garantir que l'operatiu estigui el més integrat possible en els circuits que ja tenim establerts”, ha conclòs la secretària d'Igualtats.

Escrivà: “Una acollida organitzada i de col·lectius vulnerables”

Escrivá ha explicat des de Brussel·les - on ha participat en unes jornades amb altres autoritats europees – que des de la setmana passada Espanya està aplicant la normativa europea d'una forma “extensa” i que s'està facilitant la documentació de forma “àgil” perquè en poques hores els refugiats puguin disposar de tots els permisos per residir, treballar i tenir tots els drets socials. D'altra banda, ha recordat que l'estat espanyol està contribuint a que es pugui dur a terme una acollida “organitzada”, ja que també arriben col·lectius “particularment vulnerables”, com nens malalts o bé infants provinents d’orfenats. També persones refugiades amb algun tipus de discapacitat.

En el marc de les mateixes reunions, Espanya s’ha compromès amb la Comissió Europea (CE) amb la possibilitat d’acollir persones refugiades provinents de Moldàvia, ja que es tracta d’un país petit “amb molts ucraïnesos en trànsit”. “Hem mostrat la nostra disponibilitat”, ha insistit el ministre. Finalment, preguntat pel finançament, ha apuntat que la CE ha posat sobre la taula un projecte que permetria utilitzar dons d’altres partides que no estiguin destinades a aquest tema amb l’objectiu de “redirigir-los” a l’ajuda de refugiats. “Aquesta proposta ens permetria disposar dels recursos des del primer moment”, ha afirmat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article