Jornades Gatzara: un punt de trobada entre les cultures àrabs i la catalana

Del 17 al 21 de maig se celebrarà a Barcelona la segona edició d’aquest esdeveniment organitzat per la Fundació Bayt al-Thaqafa


Les Jornades Gatzara, organitzades per la Fundació Bayt al-Thaqafa, arriben a la seva segona edició amb l'objectiu de ressaltar els punts de trobada entre les cultures àrabs i la catalana. Des d'aquesta setmana ja estan obertes les inscripcions per participar d'aquest esdeveniment que, del 17 al 21 de maig, omplirà Barcelona d'activitats sobre història, música, gastronomia, llengua, cinema i religió d'arrels àrabs.

Les jornades s'inauguraran el 17 de maig amb una xerrada de l'investigador del Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) Moussa Bourekba, que convidarà al públic a reflexionar al voltant de la islamofòbia a Catalunya i els reptes que suposa per a la convivència. L'acadèmic dialogarà amb la politòloga de l'Observatori de la Islamofòbia als Mitjans de Comunicació, Oumaya Amghar; i la política i activista feminista Salwa L. Gharbi. L'acte es farà a l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMED) a les 19.00 hores.

Aquest esdeveniment vol ressaltar també la interculturalitat àrabcatalana a través de diverses activitats culturals. Per exemple, el 18 de maig a les 19.00 h tindrà lloc a l'Església de Sant Pau del Camp una sessió sobre sufisme i espiritualitat dinamitzada per l'Associació Adalil i la psicòloga humanista Roser Tordera, que acabarà amb una meditació compartida amenitzada amb el grup de cant sama'a, Al-Wasl.

El 19 de maig, en canvi, se celebrarà un cinefòrum als Cinemes Girona on es projectarà a partir de les 20.00 hores el documental Mothers, que comptarà amb la intervenció de Salima Jirari, distribuïdora del DOCS Barcelona i consultora especialitzada en diversitat; Salwa L. Gharbi, política i activista; i l'Associació Amics i Infants del Marroc.

Durant les jornades també hi haurà espais per experimentar amb el rap, com es farà el 20 de maig a l'Espai Mallorca a través del taller organitzat per l'escola popular Versembrant i que comptarà amb la participació també del músic i productor Yacine Belahcene, juntament amb la tallerista Elane. L'esdeveniment començarà a les 18.00 hores.

Finalment, les jornades tancaran la seva programació el 21 de maig a l'Espai Terra Veritas, on, a partir de les 12.00 hores, es podrà gaudir d'un taller de gastronomia, amb la intervenció de l'escriptor i gastrònom Pius Alibek i la dinamització d'alumnes de l'Escola Restaurant El Repartidor - Llindar Tragaluz. A les 17.00 hores del mateix dia, per altra banda, tindrà lloc una ruta àrab pels carrers de Barcelona creada amb CultRuta.

Apropar les diverses mirades

La Fundació Bayt al-Thaqafa vol realçar la interculturalitat com un aspecte central de la idiosincràsia de la cultura catalana. Per aquest motiu, l'associació organitza també un concurs de fotografia centrat a visibilitzar els punts de connexió entre la cultura arabomusulmana a Catalunya.

A més, també es realitza una exposició de fotos dinamitzada per l'associació Fuga Foto, del 3 al 13 de maig a l'Espai de Fotografia Francesc Català-Roca, on s'exposen obres del periodista de TV3 especialitzat en el Pròxim Orieng, Joan Roura; el fotògraf i codirector del Lumínic Festival, Bernat Millet; i la fotògrafa documental i editora gràfica de la Revista 5W, Anna Surinyach; entre altres.

Amb aquesta segona edició de les Jornades Gatzara, la Fundació Bayt al-Thaqafa vol reivindicar la necessitat de fer xarxa per frenar el creixent discurs estigmatitzador del món àrab i l'islam i el repte imprescindible de generar experiències compartides en positiu. En aquest sentit, també es farà un programa d'activitats paral·leles, el Gatzara OFF, a desenes d'equipaments i projectes de Barcelona, com centres cívics i biblioteques.

Les inscripcions i el programa d’activitats estan disponibles a la pàgina web jornadesgatzara.org.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article