Cambray anuncia que els centres que ho vulguin podran continuar aplicant els currículums actuals el curs vinent

El conseller d’Educació compareix des del departament després de no poder inaugurar el Saló de l’Ensenyament i diu que no dimitirà


Els centres que ho vulguin podran continuar aplicant els currículums actuals el curs vinent. Ho ha anunciat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una compareixença a la seu del departament, després de no haver pogut inaugurar el Saló de l'Ensenyament per la protesta d'un grup de docents en el segon dia de vaga. Ha avançat també que s'han recollit part de les aportacions fetes a l'esborrany del currículum i ha dit que la setmana vinent s'explicarà a les direccions com queden. Pel que fa a la vaga, ha assegurat que entén el cansament del col·lectiu, però que “en cap cas” pensa dimitir, tal com li demanen els sindicats. Precisament els ha instat a tornar a les meses sectorials.

El curs vinent s'han de començar a aplicar els nous currículums de primària, secundària i batxillerat en els cursos imparells, com determina la llei estatal d'educació, la LOMLOE. La retirada d'aquests currículums és una de les demandes que els sindicats educatius porten entre els motius de la vaga de cinc dies convocada aquest mes.
Cambray ha assegurat que entén el “trasbals” i el malestar que ha generat l'aplicació dels nous currículums. Per això, ha anunciat que els centres que no els vulguin aplicar el curs vinent no ho hauran de fer. L'objectiu és donar-los “aire” i dona resposta al malestar i el cansament que ha generat la pandèmia, segons ha manifestat. El conseller ja havia apuntat en la carta que va enviar als docents pocs dies abans de la vaga que l'aplicació seria progressiva durant tres cursos.

Tot i aquesta flexibilitat, ha explicat que Educació tirarà endavant els decrets que permetin donar la cobertura legal necessària als centres que sí que apostin per aplicar els nous currículums el curs vinent.

D'aquests es coneix fins ara l'esborrany del de primària i secundària i les línies principals del de batxillerat. Els primers es van trametre als centres i s'han recollit més de 500 aportacions. Ara Educació preveu presentar el document final la setmana vinent, recollint part d'aquestes aportacions amb la finalitat de “millorar” la proposta inicial. Pel que fa al de batxillerat encara no s'ha iniciat el procés.

La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha aprofundit en la idea que aquesta “transitorietat” en l'aplicació dels nous currículums estarà vinculada a l'autonomia de centres i a les hores de gestió autònoma que tenen els centres. Ha dit també que el document final dels currículums de primària i secundària inclou bastants canvis per donar resposta a les principals demandes que s'han fet, com per exemple la redistribució de la càrrega horària de cada matèria i la recuperació d'alguna de les que desapareixien.

No dimitirà

La compareixença del conseller ha tingut lloc de manera improvisada a la seu d'Educació després que s'hagi hagut de suspendre la inauguració oficial del Saló de l'Ensenyament per la protesta de docents, que han irromput al pavelló on s'havien de fer les declaracions en el segon dia de vaga educativa. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, sí que ha fet el tradicional passeig institucional.

En ser preguntat si s'ha plantejat dimitir davant el conflicte actual, el conseller ha respost que “en cap cas” i ha afegit que se sent amb el suport del president, Pere Aragonès. “Estic amb tota la força per seguir avançant, millorant el que calgui, per tal de fer aquests canvis estructurals que el sistema educatiu requereix”, ha declarat.

Ha insistit que farà “tots els gestos que calguin” i ha tornat a repetir que està obert sempre al diàleg, amb els sindicats i amb la comunitat educativa en general. En aquest sentit, ha explicat també que atendrà la petició de reunió que li han fet arribar directors de centres educatius. Als sindicats els ha demanat que tornin a les meses sectorials de negociació.

El conseller ha lamentat no haver pogut inaugurar el Saló de l'Ensenyament, el primer que se celebra de manera presencial després de dos anys de pandèmia. Ha afegit que el protagonista és el saló i que precisament per això no ha fet la visita que tenia prevista per no “entorpir” el seu funcionament.

En el segon dia de vaga educativa, Cambray ha dit que entén el cansament emocional dels mestres, al que cal sumar les retallades de fa més de deu anys. “Jo el 2015 feia de professor d'institut i patia les retallades des d'una aula”, ha declarat. Tot i això, ha defensat que en els deu mesos que porta al capdavant de la conselleria ja ha començat a revertir aquestes retallades i donar resposta a les demandes dels sindicats. Entre aquests ha mencionat la reducció de ràtios, més recursos pels alumnes vulnerables, deixar de fer substitucions de terços i que totes passin a mitja jornada i avançar en l'estabilització del personal interí.

Manté el nou calendari

En canvi, ha reiterat que no cedirà pel que fa a l'avançament del curs escolar. El conseller ha afirmat que “no hi ha ningú” que digui que aquesta no és una bona mesura per a l'alumnat i per això no veu cap raó objectiva per no aplicar-la ja el curs vinent. Ha afegit que el sistema està preparat per fer-ho, tot i que sí que ha tornat a obrir la porta a parlar sobre com s'acaba desplegant i quines millores s'hi poden afegir. En ser repreguntat sobre aquesta qüestió, ha apuntat que això estaria relacionat a quina és l'oferta final gratuïta no lectiva de tardes durant el setembre.

Finalment, ha esperat poder anunciar d'aquí a poc temps la retirada de la mascareta a les aules, un cop les autoritats sanitàries ho permetin.

Els sindicats ho veuen “insuficient”

El sindicat majoritari de professors, USTEC, ha reaccionat a les mesures que ha anunciat aquest dimecres el conseller Cambray: "Ens semblen insuficients". Respecte a una de les cessions que ha fet el departament —ajornar l'aplicació dels nous currículums—, el mateix sindicat argumenta que és "increïble" que dimarts fos innegociable i ara s'hagi concedit. Demanen una "resposta ferma" a la resta de les seves reivindicacions i anuncien resistència: "si el conseller és immobilista, nosaltres també ho serem".

Centenars de docents i personal de les escoles s'han manifestat aquest dimecres davant del Saló de l'Ensenyament en el segon dia de vaga convocada per protestar contra la gestió del Departament d'Educació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article