Entitats pel dret a migrar: “Ara sabem que no és necessari que les persones es juguin la vida al mar per cercar refugi”

Obrim Fronteres i 40 organitzacions més celebren les mesures implementades per acollir desplaçats ucraïnesos, però exigeixen que s’apliquin per igual a tots els refugiats


Més de quaranta entitats han signat un manifest on demanen que s'apliquin a totes les persones migrades i sol·licitants d'asil que arribin a l'Estat espanyol les mateixes condicions que s'estan aplicant en el cas dels refugiats ucraïnesos. “Ara sabem segur que no és necessari que les persones es juguin la vida al mar o saltant una tanca per cercar refugi”, assenyalen al document signat per organitzacions com la Coordinadora Obrim Fronteres, SOS Racisme, Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), Lafede.cat i la FAVB, entre altres.

Les entitats que han signat el manifest Vies legals i segures i acollida digna per a totes celebren la rapidesa i l'agilitat amb la qual els estats europeus han donat resposta a l'emergència humanitària d'Ucraïna. Consideren que “la posada en marxa d'una directiva de protecció temporal de forma urgent i l'establiment de vies legals i segures per cercar refugi demostra com la Unió Europea és capaç de donar una altra resposta a les persones en moviment”.

Per aquests motius, les organitzacions signants del manifest subratllen el “racisme institucional” i l'evident “discrecionalitat de la ‘solidaritat’ dels estats europeus”; ja que les mesures preses per acollir als refugiats i les refugiades ucraïneses contrasten amb “l'absoluta manca de respostes que durant anys s'ha donat a les persones que arriben de països del sud global cercant refugi”.

Al document, destaquen que la directiva europea que ha permès aquesta ràpida acollida de les persones que fugen del conflicte a Ucraïna es va aprovar el 2001, però no s'havia utilitzat mai fins ara, tot i que permet garantir en 24 hores la protecció de forma col·lectiva i per un període de fins a tres anys. “Les mesures implementades en aquesta ocasió demostren que quan es vol, es pot”, apunten.

Per contrapartida, les persones del sud global que busquen refugi a la UE i, concretament, a l'Estat espanyol “esperen mesos per accedir a les cites, fer entrevistes individualitzades i gaudir d'un permís de residència i treball que sovint arriba com a molt al cap de nou mesos o un any, per després veure negada la seva sol·licitud en un 95% dels casos”.

En aquest sentit, les organitzacions que signen el manifest exigeixen a la UE i al Govern espanyol “que es garanteixi l'exercici del dret a migrar i a l'asil a totes les persones que es veuen forçades a desplaçar-se i l'accés a permisos de residència i treball en les mateixes condicions que qualsevol persona desplaçada des d'Ucraïna”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article