Catalunya acull científics ucraïnesos: “Soc més útil fent d’investigador a Vic, que quedant-me a Ucraïna”

El Centre Tecnològic Beta contracta tres investigadors ucraïnesos perquè continuïn fent recerca mentre duri la guerra


El Centre Tecnològic Beta de la UVic-UCC s'ha sumat a la iniciativa internacional #ScienceForUkraine, on universitats de tot el món estan buscant la manera de contractar científics perquè puguin continuar els projectes en un indret segur, i ja ha rebut els primers investigadors ucraïnesos. Després de moltes gestions, Mykola Kharytonov, Svitlana Mykolenko i Liudmyla Fihurska, van arribar diumenge passat a Catalunya i, amb el suport d'entitats d'Osona, ja tenen allotjament. Ha sigut un viatge difícil, però tenen clar que volen aprofitar al màxim aquesta oportunitat laboral. “Soc més útil fent d'investigador a Vic, estudiant com fer fertilitzants més barats per als pagesos d'allà, que no quedant-me a Ucraïna”, afirma Kharytonov.

Els tres investigadors, procedents de les universitats de Dnipró i d'Odessa, són especialistes en camps com l'agroalimentació i la sostenibilitat. “Són professionals de primer nivell, que venen a fer una estada i amb qui intentarem enriquir-nos amb el seu coneixement”, afirma Albert Palou, responsable de Comunicació del Centre Tecnològic Beta. De moment els han fet un contracte de sis mesos com a tècnics i els han buscat un allotjament amb el suport de la iniciativa ‘Osona amb Ucraïna’.

El Centre Beta no havia treballat encara amb cap investigador ucraïnès, però admeten que el seu sistema universitari i científic és “molt potent” en camps com les tecnologies alimentàries i altres àmbits tecnològics, que també es desenvolupen des del centre de Vic. Un dels investigadors que han contractat ara, Mykola Kharytonov, ja havia participat fa uns anys amb científics de la Universitat de Girona, a través d'un Erasmus+, i van ser aquests antics companys que van enviar-li fa uns dies informació sobre la crida del Centre Tecnològic Beta i la iniciativa #ScienceForUkraine. I a partir d'aquí van començar les gestions que han permès la seva arribada a Catalunya.

Un viatge molt llarg

Svitlana Mykolenko, de 35 anys i estudiant de doctorat en ciències de l'alimentació, explica que ha fet el “viatge més llarg de la seva vida” i el més difícil. “Va ser una evacuació de set dies”, precisa, amb 26 hores en tren envoltada de dones i molts infants, i a més sense lavabo. “Ens deien que a la nit no féssim servir el telèfon per no atraure míssils”, recorda, tot enumerant les diferents parades que va fer durant la fugida. Una amiga la va acollir tres nits a Lviv, on es va poder recuperar una mica, i verbalitzar tot el que havia vist i viscut. I uns dies més tard, i amb l'ajuda d'un amic, va aconseguir arribar a la frontera amb Hongria per a després agafar un vol cap a Barcelona.

Quan se li pregunta per la seva vida, detalla que feia un any que vivia sola i que no té fills. “Tinc molts amics a Ucraïna, tenia molta vida social: ballava salsa, batxata, tango, també feia classes d'anglès... coneixia molta gent allà i les tinc al meu cor. Fa mal”, recorda.

Mykola Kharytonov, Svitlana Mykolenko i Liudmyla Fihurska són els científics acollits per la UVic-UCC | Laura Busquets/Lourdes Casademont (ACN)

Entoma aquesta nova etapa amb moltes ganes. Ja fa anys que participa en projectes internacionals, amb investigadors de la República Txeca i Croàcia. A Ucraïna dirigia un grup de recerca sobre tecnologies d'estalvi per reciclar en l'agricultura. “Els objectius són molt similars als de Beta, en camps com la sostenibilitat”, remarca.

Una oportunitat laboral que també vol aprofitar Liudmila Fihurska, investigadora de 34 anys i professora associada a la universitat d'Odessa, especialitzada en la qualitat dels aliments per animals. És el primer cop que visita Catalunya, però ha viatjat molt a l'estranger per temes laborals. “El meu principal objectiu és estar a un lloc segur mentre duri la guerra, i continuar o intentar continuar amb el meu treball”, detalla.

“Què puc fer, a la meva edat?”

Mykola Kharytonov, de 69 anys, admet que mai havia pensat que Rússia atacaria Ucraïna perquè són pobles “germans”. “Fins que va començar la intervenció militar”, recorda amb dolor. Explica que la seva intenció era quedar-se al seu país, però que, després de deu dies de guerra, va tenir-ho clar: “Què puc fer, a la meva edat? Vaig pensar que, primer de tot, soc científic i que puc ser més útil a Vic, estudiant com fer fertilitzants més barats i desenvolupar projectes que puguin ajudar als pagesos d'allà”.

Pensar en el que ha deixat enrere és inevitable i “dramàtic”, afirma. I tot seguit explica com, un estudiant seu de postgrau, de 24 anys, va morir mentre feia tasques humanitàries per l'explosió d'una mina. També pensa en un altre estudiant, que viu a Mariupol i de qui ja no té notícies des de fa uns dies. Malgrat tot, el seu principal desig és poder tornar a Ucraïna i poder començar la reconstrucció com més aviat millor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article