Inclusió engegarà la setmana que ve un pla pilot d’acollida d’ucraïnesos en famílies a Barcelona i tres províncies més

El ministre José Luis Escrivá garanteix a autonomies i ajuntaments que les despeses derivades d’acollir es finançaran amb fons europeus


El ministre d'Inclusió, José Luis Escrivá, ha explicat que la setmana vinent engegarà un pla pilot d'acollida de refugiats ucraïnesos en famílies a Barcelona i tres províncies més de l'Estat espanyol (Madrid, Múrcia i Màlaga). En una compareixença aquest dijous a la tarda al Congrés, Escrivá ha concretat que es començarà per una verificació de les famílies i els habitatges mitjançant un conveni amb la Fundació La Caixa. El titular d'Inclusió ha subratllat que acollir en famílies és un repte i cal acompanyar els voluntaris per garantir que no sigui “excessiu” i que es garanteixen els drets dels refugiats. La idea és que l'acollida en famílies tingui una durada de sis mesos ampliable a un any.

D'altra banda, Escrivá ha garantit a autonomies i ajuntaments que les despeses derivades de l'acollida d'ucraïnesos seran finançades amb fons europeus. “En aquest tema la solidaritat europea es posarà de manifest de forma rotunda”, ha afirmat.

En relació amb el centre de primera acollida de la Fira de Barcelona, Escrivá ha mantingut que s'obrirà demà divendres.

Refugiats atesos fins ara

Escrivá ha explicat que uns 4.500 ucraïnesos ja s'han documentat i han obtingut l'estatus de refugiat a l'Estat espanyol. Escrivá ha dit que és “molt difícil” xifrar el nombre d'arribades perquè molts arriben a l'Estat espanyol a través de xarxes familiars i perquè els ciutadans d'Ucraïna es poden moure durant tres mesos per la Unió Europea només amb el passaport del seu país.

El titular d'Inclusió ha detallat que 12.000 persones han estat ateses en el sistema d'acollida espanyol i que més de 2.300 ja estan en places del sistema “més estables”. D'aquestes, 262 són a Catalunya. Arreu de l'Estat espanyol, s'han identificat 21.000 places que es poden activar per acollir refugiats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article