La grip està pujant “de manera vertical” a Catalunya i Salut veu preocupant que coincideixi amb la Covid-19

El conseller Josep Maria Argimon manté la voluntat de retirar la mascareta de les aules i tornarà a portar la proposta a la Interterritorial


El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha advertit que els casos de la grip estan pujant “de manera vertical” a Catalunya i ha informat que aquesta malaltia ja es troba en fase epidèmica. Argimon ha indicat que habitualment els casos de la grip no incrementaven d'aquesta manera i ha admès que els preocupa que l'epidèmia coincideixi amb la pandèmia de la Covid-19 per la pressió assistencial al sistema sanitari. Amb tot, el conseller manté la voluntat de retirar de forma gradual les mascaretes a les aules i ha explicat que tornaran a portar aquesta proposta al Consell Interterritorial de la setmana que ve. “Les mascaretes prevenen de la grip, però ara també és un símbol de la Covid-19 i crec que l'hem d'anar normalitzant”, ha defensat.

Els contagis de grip estan començant a pujar “de manera important” a Catalunya, una situació que no s'havia produït en els dos últims anys per la pandèmia de la Covid-19, ha observat Argimon en una atenció als mitjans de comunicació aquest dijous. Les mesures i restriccions arran de la Covid-19 i l'anomenat efecte nínxol —quan l'entrada d'un virus predominant desplaça els altres— expliquen que la grip i altres malalties hagin tingut incidències molt baixes en els últims mesos.

Argimon ha advertit que no es pot “menystenir” la grip perquè pot afectar de forma greu persones en una situació de salut fràgil i perquè genera molta pressió sobre el sistema sanitari. De fet, ha recalcat, per aquest motiu no ha estat mai partidari del concepte de ‘gripalització’ de la Covid-19.

Tot i aquesta situació, Argimon continua apostant per iniciar la retirada de les mascaretes dels interiors i començar per les aules dels alumnes més petits. “Crec que hem d'anar normalitzant la Covid-19 i si les coses no anessin bé, podríem fer una passa enrere i tornar a demanar la mesura”, ha argumentat.

Salut demana la retirada gradual de les mascaretes de les aules des de fa unes setmanes i ha portat la proposta al Consell Interterritorial —òrgan del Ministeri de Sanitat amb les comunitats autònomes— en diverses ocasions, però la mesura no troba consens entre les diverses administracions i cal aplicar-la a escala estatal via decret. Salut té la intenció d'insistir-hi en la pròxima reunió de la Interterritorial, prevista per a la setmana que ve.

Sobre l'òmicron sigil·losa —la subvariant BA.2—, el titular de Salut ha indicat que causa el 55% dels contagis a Catalunya, segons l'última actualització. De moment, Salut no està observant que aquesta nova subvariant tingui una major repercussió assistencial, però ha advertit que les dades actuals sobre la seva afectació no són concloents i que cal continuar monitorant la situació en les setmanes vinents.

Un pla que vol reduir desigualtats en salut

Argimon ha fet aquestes declaracions en la jornada per presentar el Pla de salut de Catalunya 2021-2025, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), amb mig miler d'assistents, entre els quals responsables de serveis i secretaries del departament; gerents de les regions sanitàries i experts en diferents àmbits que han inspirat el model que proposen.

La jornada ha estat la posada de llarg del pla, que el Consell Executiu va aprovar el desembre passat com el marc de referència i l'instrument per guiar les actuacions públiques en matèria de salut a Catalunya. El nou pla assumeix el repte d'avançar en la transformació del sistema de salut amb una visió més estratègica.

La directora general de Planificació en Salut, Aina Plaza, ha destacat que la lluita contra les desigualtats és un eix fonamental del pla i també ha posat l'accent en la necessitat de desenvolupar polítiques amb una mirada intersectorial.

Entre molts altres objectius, el pla preveu desplegar la Llei de l'atenció pública de la salut bucodental i les prioritats són els grups de persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica i reforçar la promoció en infants i dones embarassades, ha indicat Plaza com un dels exemples d'accions per reduir les desigualtats en salut.

Altres prioritats que es fixa el pla són l'atenció a la cronicitat, la complexitat i la fragilitat; la salut mental i el benestar emocional; la medicalització de la vida quotidiana i la resistència microbiana; les violències; les malalties transmissibles; les pandèmies i l'emergència climàtica. El finançament del pla és el pressupost de Salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article