El Sindicat de Llogateres aposta per recuperar la regulació de preus dels lloguers amb la llei estatal d’habitatge

La plataforma demana a la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona que pressionin el Govern espanyol per recuperar les mesures anul·lades pel TC


El Sindicat de Llogateres ha reclamat aquest dilluns a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona que pressionin el govern espanyol perquè la futura llei estatal de l'habitatge reguli el preu dels lloguers “com a mínim” com ho feia la llei catalana, anul·lada parcialment fa uns dies pel Tribunal Constitucional (TC). Segons el sindicat, l'actual text, en tramitació parlamentària és insuficient i per això s'han reunit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per demanar-los que a través dels seus grups parlamentaris respectius forcin el PSOE a incloure topalls als preus dels lloguers. El sindicat espera que el partit socialista accepti les esmenes que presentaran.

Representants del sindicat s'han reunit primer amb Colau i després amb Aragonès per traslladar-los la seva inquietud per l'actual orientació de la llei estatal d'habitatge, que veuen “insuficient”. Així, esperen que les esmenes que presentaran ERC i, previsiblement, els comuns, juntament amb altres formacions, siguin acceptades pel PSOE i equiparin la futura llei espanyola a la derogada llei catalana. A més, han recordat que ERC és imprescindible per aprovar la normativa. Les tres parts han coincidit en defensar l'eficàcia de la llei catalana.

Enric Aragonès, portaveu del sindicat, ha explicat que la nova regulació és urgent, perquè durant els cinc trimestres que va estar vigent la llei catalana es van signar un total de 160.000 contractes de lloguer. “Imagineu-vos quants se signen cada dia sense estar en vigor la llei”, ha dit als periodistes.

Per al portaveu sindical, la futura llei estatal d'habitatge hauria de ser “com a mínim” igual d'efectiva que la catalana, ara anul·lada. Segons ell, la normativa ha estat efectiva per fer baixar els preus i ara cal una normativa estatal que esquivi el veto del TC, per vulnerar competències estatals, però que tingui els mateixos efectes.

Objectiu: evitar una llei “inaplicable”

Segons el sindicat, tal com està la llei actualment seria “inaplicable” a Catalunya i no tindria cap efecte sobre els preus dels lloguers ni a Catalunya ni a cap ciutat de l'estat. De fet, el sindicat assegura que el president de la Generalitat els ha traslladat la necessitat que la futura llei estatal retorni a Catalunya la competència per regular els lloguers.

Amb el president Aragonès, el sindicat també ha abordat breument la futura llei catalana d'arrendament de béns, recollida al codi civil, tot i que ara mateix no és la prioritat.

Per la seva banda, Colau s'ha compromès a mantenir un paper “proactiu” en les negociacions de les esmenes, ja que Barcelona és la ciutat de l'estat amb més percentatge de població que viu de lloguer, el 40%, unes 500.000 persones, i que cada any se signen uns 50.000 contractes anuals, un terç del total de Catalunya.

Colau ha recordat que la ministra responsable d'habitatge, Raquel Sánchez, va admetre que calia reformar la llei per fer-la més eficaç a l'hora d'evitar pujades especulatives dels lloguers. Per això, s'ha mostrat confiada en el fet que s'acabin aprovant les esmenes que presentaran les entitats i alguns partits.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article