Catalunya ha rebut ja 11.500 persones que han fugit de la guerra a Ucraïna

Més de 9.000 ucraïnesos s’han acollit a una plaça pública i s’han escolaritzat 763 infants


Catalunya ha rebut ja 11.500 persones que han fugit de la guerra a Ucraïna. D'aquestes, més de 9.000 s'han acollit a una plaça pública —gestionada per la Creu Roja o pels ajuntaments—. Així ho ha detallat aquest dilluns la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després de la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els grups parlamentaris. Des de l'esclat de la guerra també s'han escolaritzat 763 infants ucraïnesos. Plaja ha explicat que en la reunió, a més, s'han posat sobre la taula mesures per minimitzar l'impacte del conflicte en els sectors energètic, econòmic i alimentari. Així mateix, ha assegurat que Aragonès s'ha compromès a reunir “periòdicament” els grups per abordar les conseqüències de la guerra.

El recompte del Govern sobre persones que han fugit d'Ucraïna i han arribat a Catalunya detalla que, fins a aquest dilluns, hi havia 4.053 refugiats acollits per la Creu Roja i 5.494 en allotjaments municipals. De les 11.500 persones, n'hi ha algunes que ja haurien marxat cap a altres territoris de l'Estat. Així mateix, la xifra és orientativa, segons ha explicat Plaja, perquè hi ha famílies que també estan acollint ucraïnesos i alguns d'aquests no s'han comptabilitzat.

Plaja ha destacat que la reunió entre el Govern i els diferents grups parlamentaris ha sigut “molt profitosa” i ha aclarit que “no serà l'última”, tot i que ha evitat concretar quan serà la pròxima. “Els contactes sobre aquest tema han de ser fluids”, ha afegit la portaveu.

A la trobada, el president Aragonès ha traslladat un document amb les mesures que ja s'han pres per fer front a les conseqüències del conflicte. Així mateix, alguns grups també han presentat propostes. Altres partits ho faran durant la setmana. Plaja ha assegurat que “es valorarà tot”.

Necessitat de donar suport als ajuntaments

Segons ha explicat Plaja, a la reunió s'ha constatat la necessitat de donar suport als ajuntaments, que són els que reben la primera “onada” de refugiats. En aquesta línia, la portaveu de l'executiu ha assegurat que es planificarà l'acollida per tal d'evitar una “saturació”.

Aragonès ha encapçalat la reunió acompanyat de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, que han presentat un document de treball que detalla com donar suport als ajuntaments per l'acollida d'emergència de persones. Una de les propostes ha estat la de crear taules territorials.

Plaja també ha afirmat que el Govern “ja està treballant” amb els municipis per tal de garantir acompanyament psicològic i jurídic per les persones que arriben a Catalunya fugint de la guerra.

Més d'un miler de permisos de residència concedits

De tots els refugiats ucraïnesos que han arribat a Catalunya, 1.252 ja tenen la protecció temporal que els atorga el Govern estatal. És a dir, ja tenen permís de residència i, en el cas dels adults, de treball. La xifra suposa poc més de la desena part de les proteccions que s'han atorgat arreu de l'Estat, concretament 10.260 segons les dades que atorga el Ministeri de l'Interior aquest dilluns actualitzades fins a les tres de la tarda.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article