Arrels demana solucions permanents davant el tancament dels recursos d’hivern per a persones sense llar

La fundació exigeix canvis en les polítiques municipals per garantir que hi hagi recursos oberts al llarg de tot l’any


El tancament dels recursos municipals destinats a acollir les persones sense llar durant l'hivern tornarà a deixar-les desprotegides, avisen des d'Arrels. Per aquest motiu, la fundació demana que s'implementin canvis en les polítiques municipals per garantir que ningú hagi de dormir al carrer i que aquests recursos estiguin actius al llarg de tot l'any, no només en els mesos concrets i a causa de la baixada o pujada de les temperatures.

Arrels recorda que “el Parlament té sobre la taula una proposició de llei que haurà de debatre” i que el Govern també té pendent d'implementar “una estratègia catalana per erradicar el sensellarisme”. Davant d'aquesta situació, la fundació exigeix “un paraigua comú d'àmbit català” que doti d'eines els municipis i iguali les condicions d'atenció a les persones sense llar a totes les ciutats catalanes.

Des de l'entitat afirmen que els recursos temporals i d'emergència, que “es fonen quan passa l'hivern”, no suposen una solució al sensellarisme, ja que les persones sense llar “no desapareixen” quan pugen les temperatures i “els riscos i el deteriorament que suposa haver de viure al ras són inherents a no tenir una llar, o ni tan sols un refugi”.

A més a més, des d'Arrels subratllen que “els dispositius hivernals no arriben a totes les persones que viuen al ras”, ja que “sovint les places d'allotjament previstes són molt inferiors al nombre de persones que viuen al carrer”. A Barcelona, per exemple, les 75 places del Centre d'Acolliment Nocturn d'Emergències només donen resposta al 16% de les 1.100 persones que viuen al ras.

Per altra banda, també es dona el problema que moltes persones sense llar prefereixen no accedir als recursos contra el fred “perquè són temporals i no una solució a llarg termini”, un fet que els hi implica deixar el seu lloc al carrer i arriscar-se a perdre les seves pertinences o el seu espai habitual, segons l’entitat.

Disparitat entre municipis

“Els mesos més freds de l'any són, un any més, un bon exemple de la disparitat de serveis i criteris que existeixen a Catalunya per atendre les persones que viuen al carrer”, assenyalen des d'Arrels, que a més afegeixen que “a algunes ciutats les places d'allotjament s'obren diversos mesos, en d'altres només puntualment, si les temperatures són especialment baixes i s'apropen als zero graus”.

Per exemple, segons ha pogut esbrinar l'entitat, a Barcelona, Lleida, Girona i Sabadell els ajuntaments obren espais d'allotjament específics per a l'hivern; mentre que a altres municipis com Terrassa o l'Hospitalet de Llobregat es limiten a ampliar places de l'alberg municipal (cinc i deu, respectivament). Per altra banda, hi ha altres ciutats, com Badalona, que només amplien l'horari d'atenció durant l'hivern.

A més a més, hi ha municipis com Sant Adrià del Besòs i el Prat de Llobregat que directament no despleguen recursos nocturns propis i traslladen a Barcelona les persones sense llar que viuen a la seva localitat. Segons Arrels, “és important que tots els pobles i ciutats atenguin les persones des del territori, sense fer-les desplaçar ni desvincular-les del context on es troben”.

El més preocupant, però, és que “encara hi ha municipis o comarques que no desenvolupen cap recurs” i, d'aquesta manera, “incompleixen la llei de serveis socials de Catalunya”, que estableix que tots els municipis de més de 20.000 habitants haurien de donar resposta a les persones més vulnerables i oferir, com a mínim, serveis residencials d'estada limitada; com destaca la fundació.

Per aquest motiu, des d'Arrels insisteixen que els partits polítics catalans han d'aprovar com abans millor la proposició de llei per fer front al sensellarisme, ja que “pot suposar un punt d'inflexió en l'atenció a les persones sense llar que ara viuen al ras o en allotjaments temporals”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article