Alcaldesses denuncien el tractament informatiu “sense rigor” sobre els casos de feminicidis

L’‘Observatori de les dones en els mitjans de comunicació’ proposa obligar els mitjans de comunicació a respectar el dret a l’honor i la intimitat de víctimes i famílies


Una trentena d’alcaldesses denuncien el tractament informatiu “sense rigor” que fan alguns mitjans de comunicació sobre els casos de feminicidis. Des de l’’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació’, del qual formen part ajuntaments com Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat, proposen reformar la normativa per incloure obligacions i sancions per evitar que els mitjans de comunicació envaeixin la intimitat de les persones properes a les víctimes de violència masclista i facin espectacle del dolor de les famílies. 

A la declaració emesa per aquest organisme compost per un total de 32 ajuntaments, assenyalen concretament el tractament informatiu “inadequat” que van fer les televisions Telecinco i Antena 3 sobre diversos casos d'assassinats masclistes succeïts al Baix Llobregat entre el 2016 i el 2020. Un tractament informatiu que consideren que vulnera el dret a la intimitat, la prevenció de la revictimització i l'estigmatització, així com la protecció d'infants, fills i filles de les dones assassinades.

Arran d'aquests casos concrets, l'Ajuntament de Barcelona, com a membre de l'observatori, va elaborar un informe jurídic per estudiar possibles actuacions que es podrien dur a terme des de les administracions municipals per protegir l'honor i la intimitat familiar i personal de les dones assassinades per violència masclista.

Tot i que les alcaldesses que formen part de l'observatori reconeixen que els ajuntaments no disposen d'acció judicial en aquest sentit, sí que subratllen la necessitat que altres autoritats competents (com el ministeri fiscal i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya) exerceixin les accions que tenen legalment atribuïdes per protegir els drets de les dones víctimes de violència masclista i les seves famílies. “El poder dels ajuntaments és limitat, però mai s'ha de subestimar la força de qui està disposat a treballar per fer un món més just i més igualitari”, ha afirmat l'alcaldessa de Sant Joan Despí, Belén García Criado.

Demanen reformes legislatives

En aquest sentit, des de l'observatori proposen que s'emprenguin les accions necessàries per impulsar una reforma legislativa que inclogui obligacions i, si s'escau, sancions adreçades tant als mitjans públics com privats, en relació amb el tractament informatiu i comunicatiu dels casos de violència contra les dones. A més, assenyalen que caldria també una modificació legislativa que permeti actual als municipis per protegir els drets a l'honor, la dignitat i la intimitat de les víctimes i les seves famílies.

Finalment, les alcaldesses que formen part de l'observatori han instat als col·legis professionals i les entitats representatives de l'àmbit comunicatiu a sumar-se a aquestes iniciatives per actuar conjuntament amb institucions i organismes polítics a ser conseqüents amb la seva part de responsabilitat sobre aquest tema i a fomentar l'autocrítica per millorar les pràctiques informatives relacionades amb els drets de les dones.

“Som 32 municipis disposats a protegir els drets de les víctimes de feminicidis, de les seves famílies, totes les persones que ploren i pateixen les seves absències i la nostra societat. Per curar les ferides, és imprescindible una comunicació respectuosa que canviï la nostra mirada. Perquè darrere de les notícies hi ha persones”, ha destacat l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín i Martínez.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article