El Govern canviarà el Codi Civil català per desenvolupar la figura de l’assistent per persones amb discapacitat

Comença la tramitació d’una llei que reforçarà el decret que substituïa la figura de la tutela


El Govern ha aprovat aquest dimarts l'inici de tramitació d'una llei que modificarà el Codi Civil de Catalunya per desenvolupar la figura de l'assistent pels discapacitats. En concret, es tracta de l'avantprojecte de llei de suport a l'exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat. Aquesta nova norma dona resposta al decret que es va aprovar el passat mes de juny a Catalunya, que substituïa les institucions de la tutela i la curatela per la figura de l'assistent, una persona de l'entorn familiar o social o una fundació o organització que pot donar suport puntual a la persona amb discapacitat per a un acte concret, com una operació bancària, o general, com la gestió d'un patrimoni.

Des de l'aprovació del decret llei del passat estiu, que adaptava la normativa estatal sobre discapacitats a la legislació catalana, ja no es poden nomenar tutors o curadors —que són les figures jurídiques que la legislació civil ha utilitzat tradicionalment per resoldre situacions de discapacitat— per a les persones amb discapacitat que són majors d'edat, sinó que s'hauran de nomenar assistents.

D'aquesta manera, ara les persones amb qualsevol mena de discapacitat poden demanar al jutge o notari que els nomeni un assistent, una persona que els doni suport per dur a terme aquells actes que no puguin fer per si mateixes. L'assistència i els suports jurídics poden arribar a aspectes tant de l'àmbit personal com del patrimonial, i incidir en situacions diverses com ara la salut, les successions o els contractes.

L'objectiu de la nova llei, doncs, és dotar de contingut aquesta figura de l'assistent i que així la vida de les persones amb discapacitat giri al voltant del seu desig i la seva voluntat.

La redacció del text de la futura llei anirà a càrrec de la Comissió de Codificació de Catalunya, adscrita al Departament de Justícia, i tindrà en compte unes bases elaborades a partir d'un ampli diàleg amb les persones afectades, operadors jurídics, persones provinents del sector assistencial, universitats catalanes i altres agents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article