L’Ajuntament de Barcelona crearà una unitat d’atenció especialitzada en violències sexuals

El consistori obrirà un segon servei SARA d’atenció, recuperació i acollida per víctimes de violència masclista per atendre l’augment de la demanda


Barcelona comptarà amb una unitat especialitzada en violències sexuals per millorar i agilitzar l'atenció a les dones que l'han patit o l'estan patint actualment. Aquesta unitat s'integrarà al Servei d'Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), que passarà a tenir dos equipaments a partir de principis del 2024, després que l'Ajuntament aprovés la compra d'un nou local a l'Eixample

Amb la creació d'aquesta nova unitat d'atenció integral i específica per a casos de violències sexuals, el consistori pretén millorar la fragmentació de l'atenció especialitzada que existeix actualment en alguns casos, així com garantir el contínuum assistencial necessari per oferir un acompanyament de qualitat en aquestes situacions.

La posada en marxa d'aquesta unitat és possible gràcies al desdoblament dels recursos del servei SARA, que a partir del 2024 tindrà dos equipaments: un que funcionarà com a referent de la zona Besòs, que inclou els districtes de Nou Barris, Horta-Guinardó, Sant Andreu i Sant Martí; i un altre que servirà de referència a la banda Llobregat de la ciutat, on s'adscriuran la resta de districtes.

L'Ajuntament assenyala que des de la creació del servei SARA fins a l'actualitat s'ha doblat el nombre de treballadores, que han passat de ser 23 professionals a 47.

Augment de la demanda

La posada en marxa d'aquest nou equipament SARA respon a l'augment molt considerable de demandes d'atenció que ha tingut el servei durant els darrers anys. El 2021 es van atendre un total de 1.934 persones, un 24,05% més que l'any anterior, quan van ser 1.559. A més, també ha crescut la xifra de persones acollides, que han passat de 563 el 2020 a 595 el darrer any.

Aquestes dades demostren que el 2021 hi ha hagut un augment del 10,32% de casos nous que han accedit al servei de manera urgent, passant de 155 el 2020 a 171 l'any passat. En conjunt, el 2021 les intervencions del servei SARA han pujat molt significativament, passant de 6.497 el 2020 a 12.901, amb un augment del 198,5%, tot i que cal tenir en compte que les dades de l'any 2020 s'han vist afectades pel confinament domiciliar i la incorporació d'un nou sistema telefònic per demanar visites i entrevistes presencials; fets que podrien haver afectat el comportament d'aquestes dades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article