Festival Impacte!: cinema, activisme i drets humans

La segona edició del festival de cinema i drets humans de Catalunya se celebra del 7 al 10 d’abril i comptarà amb una sessió especial dedicada a la guerra d’Ucraïna


Impacte!, el festival de cinema i drets humans de Catalunya, arriba a la seva segona edició, que se celebrarà del 7 al 10 d’abril en sis municipis diferents. Enguany el certamen dedica una sessió especial a la guerra d’Ucraïna, amb l’estrena de la pel·lícula ‘Contemplant la foscor’, del cineasta ucraïnès Serhii Volkov, que narra les conseqüències de l’anterior guerra amb Rússia a través de la lluita d’un militar ucraïnès que va quedar cec a conseqüència de l’explosió d’un cotxe bomba. A la sessió, a més, es contribuirà a recaptar fons per ajudar a la producció independent de notícies sobre el conflicte.

Com a convidat especial, el festival comptarà amb la presència d’Àlex Shiriaieff, membre de la distribuïdora de la pel·lícula ucraïnesa i que és alhora coordinador de l'ONG B2B (de Baltic and Black Sea), especialitzada a promoure la coproducció de documentals russos, ucraïnesos, bielorussos i d’altres països de la zona; i que en aquest moment estan donant suport a una campanya de recollida de fons per ajudar a la producció independent de notícies des d'Ucraïna. Tota la recaptació de la sessió dedicada al conflicte ucraïnès es destinarà a aquesta projecte.

Precisament, el propòsit de l’Impacte! és donar visibilitat a iniciatives com aquestes i a posar en relleu el poder de l’activisme social, a través d’una selecció de pel·lícules debats, cinefòrums i classes magistrals. Per aquest motiu, els activistes que lluiten per un món més just i que defensen el dret a una vida digna seran els protagonistes de les sessions que es faran a les sis seus del festival: Cinemes Girona (Barcelona), Cinema Truffaut (Girona), Cinema Edison (Granollers), ScreenBox (Lleida), el Centre de Lectura de Reus i Cinemes Guiu (La Seu d'Urgell).

“Aquest any el voluntariat és especialment clau per lluitar contra la iniquitat i treballar a favor dels drets humans, la pau i la justícia global. És d'admirar com milers d'activistes, la majoria joves, s'han lliurat a proporcionar assistència i transport als refugiats de la guerra d'Ucraïna, en molts casos fent possible l'impossible”, argumenta Oriol Porta, director d'Impacte, qui afegeix que l’activisme és l’impulsor més gran del canvi social.

Novetats: cartell ampliat i premis

La selecció del festival arrencarà amb la projecció del documental ‘Una declaració d’amor’ (A Declaration of Love), dirigit per Marco Speroni i que narra la història d'un home que ha passat 18 anys al corredor de la mort d'una presó nord-americana. Una altra pel·lícula que destaca al cartell és ‘Riu avall cap a Kinshasa’ (En route pour le milliard), obra de Dieudo Hamadi, que tracta sobre les víctimes de la guerra i la diversitat funcional, i que es va estrenar a la Selecció Oficial del Festival de Cannes.

Entre les principals novetats d’aquesta segona edició del festival ressalta la concessió de tres guardons: el Premi IMPACTE! a la Millor Pel·lícula i el Premi IMPACTE! al Valor Humà, que seran atorgats per un jurat, i el Premi IMPACTE! al Millor Curtmetratge, que serà escollit pel públic que accedeixi a visionar-los gratuïtament a través del web del festival, de l'11 al 14 d'abril. A més, Filmin programarà una selecció de llargmetratges. Les dotze sessions cinematogràfiques que es faran a Barcelona comptaran amb un curt i un llargmetratge. A més, alguns actes i presentacions prèvies es retransmetran en directe des dels Cinemes Girona a les altres sales associades de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article