Famílies i docents s’uneixen per denunciar que no s’està desplegant el Decret d’Educació Inclusiva

Adverteixen davant del Departament d’Educació estar “fartes” perquè no hi ha recursos per atendre als infants amb discapacitat o necessitats especials


Nova jornada de protesta davant del Departament d'Educació. Aquest dimecres, últim dia de vaga educativa, unes 200 persones s'han aplegat davant la conselleria per denunciar que no s'està desplegant del Decret d'Educació Inclusiva, aprovat l'octubre del 2017. Amb un visible malestar, famílies d'infants amb discapacitat i necessitats especials i docents, tant de l'escola ordinària com de centres especials, han clamat davant les portes de la conselleria per visibilitzar el “creixent malestar” pel fet que es “vulnera el dret de l'alumnat a rebre una educació de qualitat”. Així, han manifestat també estar “fartes de plorar” per uns recursos que mai arriben per als seus fills i filles. “Els nostres fills no són de segona categoria, han de ser de primera categoria. Recursos ja”, han cridat.

Així mateix, les impulsores de la concentració han assegurat en un comunicat que el Departament d'Educació “no vetlla” perquè els centres educatius disposin dels recursos necessaris per atendre la diversitat. “Estem cansades d'haver de lluitar constantment per garantir el dret a l'educació dels nostres fills i filles”, han incidit. Per això, exigeixen a Josep Gonzàlez-Cambray el desplegament del Decret 150/2017, amb una dotació pressupostària que garanteixi, “sense mitges tintes”, l'atenció a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu inclusiu. “Les nostres filles i fills estan escolaritzats en centres ordinaris o especials i, no obstant això, el seu dret a rebre una educació de qualitat, en qualsevol àmbit, es veu sistemàticament vulnerat”, adverteixen.

Durant la concentració —convocada per diverses famílies amb infants amb discapacitat, i que ha comptat amb el suport de diversos col·lectius, com la Plataforma Ciutadana per a una Escola Inclusiva i diversos sindicats educatius—, famílies i docents han compartit les seves experiències i neguits, davant la manca de recursos per a l'educació dels seus fills i alumnes. “Aquests governants ens porten una política educativa de misèria. Queda molt bé parlar de l'educació inclusiva, però en cap lloc hi ha recursos. Vull suport per a la meva filla, perquè així està fixat en la normativa”, ha cridat Elvira Vidal, docent, sindicalista i mare d'una nena amb diversitat funcional. “Les professionals de l'educació estan fent mans i mànigues i sense recursos. Els nostres fills i filles estan patint i és molt pervers. No hem de plorar, hem de cridar ben fort. Ja està bé d'utilitzar la inclusió per fer propaganda, perquè darrere d'aquests documents i d'aquestes paraules, no hi ha res”, ha assegurat la docent.

Moltes de les persones convocades han demanat al conseller Josep Gonzàlez-Cambray que torni al diàleg, i a escoltar a les persones expertes amb les quals es va redactar el decret, fa més de quatre anys. “Necessitem que sigui un decret real, i que tornin a escoltar a les persones que en saben, per tirar-lo endavant. Des del departament no en saben, van perduts”, ha manifestat Iolanda Estrada, una de les impulsores de la concentració.

En aquesta línia, demanen un seguit de reclams. En primer lloc, el compliment de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat pel que fa a l'educació (article 24). “No vulnerar aquest dret implica no negar a cap infant els recursos públics que necessita per la seva educació”, remarquen.

També reclamen el compliment de la Llei d'Educació de Catalunya 12/2009, que assenyala que s'ha de destinar un 6% del PIB a l'educació. I per últim, insisteixen en un pla d'acció “urgent i amb dotació econòmica”, per desplegar el decret. Així, concreten, es podria garantir la “participació de tot l'alumnat en condicions d'equitat i igualtat d'oportunitats”, tant en horari lectiu, com en el no lectiu (menjador, extraescolars, colònies i sortides, etc.).

Després de la concentració, el Departament ha rebut a les representants de les famílies que han convocat la protesta i a les delegades sindicals, les quals s'han reunit amb la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora i Susana Naranjo, directora general de Currículum. Durant la reunió, segons fonts de les famílies, Educació els ha traslladat que “no s'està desplegant el decret” de manera que els recursos arribin als infants, i que properament es publicarà un informe sobre què s'ha fet fins al moment, i cap on volen avançar pel que fa a la inclusió educativa. Així mateix, han pactat que al maig es reunirà per primer cop una Taula d'educació inclusiva, amb experts i entitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article