El Palau de la Música acollirà el concert solidari ‘Música per la pau’ en suport al poble d’Ucraïna

Els beneficis es destinaran a ajuda humanitària per enviar als afectats per la guerra


El Palau de la Música Catalana acollirà el proper 8 d'abril el concert 'Música per la pau', en solidaritat amb el poble d'Ucraïna. Hi participaran altruistament tres formacions orquestrals i un cor on ja s'han apuntat 250 cantaires de tota Catalunya, així com les veus solistes de Natasha Tupin, Nadia Ruseva ,Patri Tapiol i Lluís Vergés, dirigits per Melani Mestre.

El 'Rèquiem' de Mozart centrarà el programa del concert els beneficis del qual es destinaran a l'associació d'ucraïnesos a Barcelona 'Djerelo', que capitalitza l'ajuda humanitària a través del Consolat General del seu país a la ciutat. L'esdeveniment ha despertat tantes simpaties que es repetirà més endavant a Salou, Sitges, Calaf i Caldes de Montbui, gràcies a l’organització de la Xarxa de Teatres i Ateneus de Catalunya.

L'esdeveniment compta amb la participació solidària de la Jove Filharmònica Catalana (JOFICAT), l'Orquestra de Cambra Catalana i la Filharmonia Ibèrica. Als músics s'hi suma el Cor Dyapason, i un elenc de veus que ha desbordat les previsions dels organitzadors (perquè ja suma més de 250 peticions de participació, totalment altruista, entre les moltes formacions orquestrals que hi ha a tot el territori). Alguns dels cantants seran ucraïnesos establerts prèviament a Catalunya i fins i tot algun dels refugiats acabats d'arribar pel conflicte. En l'apartat de veus solistes, hi actuaran Natasha Tupin, Nadia Ruseva ,Patri Tapiol i Lluís Vergés.

Els fons s'obtindran a partir de la venda d'entrades, que tindran un preu d'entre 20 i 25 euros. També hi haurà una 'fila 0', perquè tothom que vulgui pugui fer les seves aportacions. La recaptació serà íntegrament per l'associació Djerelo, que proveirà ajuda humanitària a través del Consolat General d’Ucraïna a Barcelona.

Rèpliques al territori

Per ampliar l’abast de l’ajuda, la Xarxa de Teatres i Ateneus de Catalunya ha organitzat la repetició d'aquest concert a quatre poblacions catalanes més: Salou (9 d'abril), Sitges (10 d'abril), Calaf (11 d'abril) i Caldes de Montbui (12 d'abril). “I tants altres que ho han demanat però tot i que la solidaritat no té límits, els músics en tenen”, ha manifestat Melani Mestre, el director de l’espectacle, compositor i exdirector de l'Orquestra Simfònica de Lviv (Ucraïna).

El compositor ha dit que va ser senzill escollir la peça central del programa, el 'Rèquiem' de Mozart, perquè segons ha assegurat, l'obra (íntegra) es va interpretar per primera vegada a Lviv l'any 1839. Mestre ha relatat també que quan dirigia l'orquestra de la ciutat van interpretar també el 'Rèquiem', i ha recordat d'altra banda que ara fa tretze anys qui va fer una gira solidària (contra el càncer) passant per Barcelona va ser la formació ucraïnesa que aleshores liderava ell.

El concert està organitzat per Djerelo, el Consolat General d’Ucraïna a Barcelona i la Jove Orquestra Filharmònica de Catalunya, amb la complicitat del Palau de la Música, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat.

El cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Oleksandr Dzoma, ha resumit el moment que travessa el seu país com “el més dur de la seva història moderna, des de la Segona Guerra Mundial”. Per això, ha aplaudit la iniciativa, que contribueixi a alleujar “el dolor de les ànimes ucraïneses” a través de la música, i alhora establir “un pont2 entre els dos països per fer el seu “més fort per seguir lluitant”.

Per part de l’associació d’ucraïnesos a Barcelona Djerelo, Olga Dzyuban ha relatat la dimensió de l'arribada de refugiats ucraïnesos a Catalunya i la resta de l'Estat, així com “l'abraçada” que diu han sentit a través d'iniciatives com aquesta. “La música és un idioma que tothom coneix, i ens uneix”, ha expressat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article