“L’administració discrimina les persones amb autisme”

La Federació Catalana d’Autisme exigeix la reactivació del programa pilot per l’assistència personal del col·lectiu


A Catalunya hi ha gairebé 94.000 persones que podrien tenir autisme, també conegut com a Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Les persones amb TEA tenen una esperança de vida de 16 anys inferior a la de la resta de població (54 anys). Aquest dissabte, 2 d’abril, és el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’autisme i, enguany, les entitats denuncien les “mancances flagrants” a les que està sotmès el col·lectiu i la falta de suport en totes les àrees de participació en la comunitat i de qualitat de vida.

Des d'una perspectiva de model mèdic, l'autisme es caracteritza per un conjunt de símptomes que persisteixen al llarg de la vida, incloent-hi dèficits en comunicació i interacció social recíproca i la presència de comportaments repetitius.

Segons la presidenta de la Federació Catalana d’Autisme, Neus Payerol, “a cada escola, institut de secundària, universitat, a cada barri i a cada família, tenim molt a prop algú amb aquesta condició, però, seguim invisibilitats i sense rebre els suports necessaris, als entorns sanitaris, als processos d'obtenció laboral, als equipaments públics, als espais comunitaris, als serveis d'habitatge”.

Les dades demostren que gairebé el 28% dels infants de 8 anys amb TEA tenen comportaments d’autoagressió i que gairebé dos terços dels nens amb autisme entre els sis i els 15 anys han estat assetjats a l’escola, malgrat aquests indicadors, les entitats denuncien la falta d’acció en l’entorn escolar per part de l’administració. Per aquest motiu, la federació demana que es dediquin els recursos necessaris per a garantir l’escola inclusiva i que s’hi permeti l’accés a les entitats que ja compten amb professionals formades en les necessitats específiques dels infants amb TEA.

En l’entorn laboral, l’organisme demana fer adaptacions a nivell d’accés laboral i l’acompanyament necessari a persones adultes autistes; es reivindica i s’exigeix la reactivació del Pla Pilot per l’assistència personal d’aquest col·lectiu, que s’ha aturat i no està previst que es reiniciï: “Aquest pla, garantiria un accés a una vida adulta i un envelliment dignes, aconseguiria descongestionar el sistema residencial, seguiria el mandat europeu de desinstitucionalització i reduiria la despesa de l’administració”, explica Payerol, “no entenem per què no es dona suport a la iniciativa i ens estem organitzant per aconseguir la seva reactivació”.

En aquest sentit, la setmana passada es va signar un conveni amb Dincat per tal que les dues entitats es coordinen en termes de formació, suport i acció conjunta facin garantir l’acompliment de drets, l’emparança institucional i el reconeixement del valor d’entitats, professionals i centres especialitzats en autisme a Catalunya per part dels diferents departaments.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article