L’OCH registra el doble d’incicències per LGTBIfòbia que l’any anterior durant el primer trimestre del 2022

L’entitat titlla la situació de “molt preocupant” i lamenta “el fracàs” de les polítiques públiques


L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) ha registrat un total de 70 incidències el primer trimestre del 2022, més del doble que el mateix període de l'any anterior, quan se'n van comptabilitzar 34. El darrer informe també alerta d'un augment rellevant dels casos de transfòbia, que es produeixen sobretot a la via pública i a les xarxes socials. Pel que fa a la natura de les agressions i discriminacions d'aquest col·lectiu, es tradueix majoritàriament en tracte inadequat, exaltació de l'odi i agressions físiques. El president de l'entitat, Eugeni Rodríguez, titlla la situació de “molt preocupant” i lamenta “el fracàs” de les polítiques públiques.

Coincidint amb el dia de la visibilitat trans, el 31 de març, l'OCH ha presentat un document que fa un balanç dels tres primers mesos del 2022, un període en què les violències i les discriminacions s'han disparat de “forma alarmant”, tal com han qualificat des de l'entitat. En aquest sentit, però, cal recordar que en el mateix període de l'any passat encara hi havia el toc de queda i l'oci nocturn estava tancat, així doncs, la mobilitat i les interaccions estaven més limitades que no pas en l'actualitat.

El col·lectiu gai ha sigut el que ha registrat més incidències, concretament un 40% del total. El segueix de ben a prop el col·lectiu trans, que amb un 32,8% ha incrementat notablement el nombre de casos, passant dels 11 del 2021 als 23 d'enguany.

Pel que fa als àmbits, el més freqüent ha estat el de la via pública (25,7%), seguit d'internet i xarxes socials (20%) i, en tercer lloc, el laboral (11,4%). Els tres àmbits han augmentat respecte al 2021, i també s'ha notat un increment significatiu en l'àmbit educatiu, als mitjans de comunicació i al transport públic.

El primer trimestre de 2021, l'àmbit més registrat va ser l'habitatge, amb 10 incidències, mentre que aquest 2022 no se n'ha registrat cap. Un fet que pot tenir una relació amb la pandèmia, ja que l'any passat estaven en vigor certes restriccions, així com el toc de queda.

El tipus de discriminació més registrat són les mostres d'odi i exaltació (24,3%) cap al col·lectiu, seguit de les agressions físiques (20%) i les agressions verbals (18,6%). D'altra banda, l'OCH destaca que s'han registrat més agressions físiques que verbals.

Finalment, Barcelona ha sigut la província que més incidències ha registrat el primer trimestre de 2022 (62,8%), el doble que el 2021. S'han registrat 5 incidències a la província de Girona (7,1%), una a Lleida (1,4%) i una a Tarragona (1,4%). En comparació amb les dades del 2021, hi ha hagut un gment a Girona i Lleida i un decreixement a Tarragona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article