Els metges reclamen millores de sou per als residents “de totes les especialitats”

Salut ha anunciat incentius de sou per a l’especialitat de medicina familiar


Metges de Catalunya (MC) ha reclamat que la millora de sous anunciada pel Departament de Salut per a l'especialitat de medicina familiar i comunitària (MFiC) es faci extensiva a totes les especialitats perquè els Metges Interns Residents (MIR) “deixin de ser mileuristes”.

Amb tot, el sindicat mèdic ha celebrat la iniciativa, així com que el Departament de Salut “hagi reaccionat davant l'evidència” del “dèficit” de facultatius d'atenció primària i la “manca d'interès” dels professionals per la sanitat pública catalana. Segons el sindicat, mentre l'any 2010 hi havia 6.669 metges al primer nivell assistencial, el 2021 eren 6.164, tot i el reforç extraordinari fet amb motiu de la pandèmia.

“Les condicions laborals i retributives de l'atenció primària són un fre per a la contractació i formació de nous facultatius”, ha afirmat Metges de Catalunya, que denuncia, entre els motius de la “pèrdua de prestigi”, la sobrecàrrega assistencial dels professionals, la jornada ordinària treball dels residents catalans, “que fan dues hores diàries més que en altres comunitats”, i les baixes retribucions.

Finalment, el sindicat recorda que “hi ha més especialitats deficitàries” i que “la captació i retenció del talent mèdic és urgent per millorar la qualitat assistencial i garantir el relleu generacional del personal facultatiu”.

El Departament de Salut va anunciar aquest dijous que els nous residents R1 de la MFiC i els d’Infermeria en Salut Mental, que s’incorporaran als centres a finals del mes de maig, rebran cada any entre 5.000 i 9.000 euros en total, en funció d’on es trobi ubicada la unitat docent. Així, els que s’incorporin a unitats docents de la Corona 1 (Àrea Metropolitana de Barcelona) rebran 5.000 euros l’any. Els que s’incorporin a la Corona 2 (resta de Barcelona), 7.000 euros l’any; i pels que s’incorporin a la 3 (resta de Catalunya), 9.000 euros l’any.

Els residents que hi tenen accés són els que hagin superat la convocatòria pública anual per a l’accés a la formació sanitària especialitzada i que, en el procés d’adjudicació de places, escullin una unitat docent de MFiC de Catalunya o d’Infermeria de Salut Mental.

Segons Salut, aquest programa d’incentius respon a la necessitat de promocionar les dues especialitats i afavorir l’equitat territorial, així com atraure i retenir talent. També, diuen, en “l’aposta” del Departament de Salut per “enfortir l’atenció primària i comunitària i també la salut mental”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article