L’escolarització de P2 serà gratuïta a partir del pròxim curs a les escoles bressol públiques

Es tracta de la primera etapa d’un pla del Departament d’Educació per a garantir la gratuïtat de l’educació dels infants de 0 a 3 anys als centres municipals


El Departament d'Educació ha anunciat aquest divendres que el pròxim curs s'iniciarà el procés de gratuïtat de l'escolarització infantil dels 0 als 3 anys a les escoles bressol de titularitat pública. Per començar, les famílies ja no hauran de pagar els preus d'escolarització dels infants de 2 a 3 anys a partir del curs 2022-2023; una mesura que es farà extensible a la resta a partir del curs 2023-2024.

Per fer-ho, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat que el Govern pagarà als ajuntaments un mòdul fix de 1.600 euros per infant matriculat a les escoles bressol públiques; mentre que les administracions públiques mantindran la seva part de corresponsabilitat en el finançament dels centres.

Segons el conseller, aquesta aportació del Govern no només cobreix el pagament que feien fins ara les famílies, sinó que també permetrà que la gran majoria dels ajuntaments rebin “un finançament superior d'allò que actualment estan pagant les famílies per a l'escolarització”. Com a exemple, Gonzàlez-Cambray ha assenyalat que l'Ajuntament de Barcelona rebrà 4,5 milions d'euros més per part d'Educació del que estan pagant les famílies per l'escolarització en el curs 2021-2022.

En el cas que hi hagi algun ajuntament on s’estigui pagant una mitjana de més de 1.600 euros per plaça a les escoles bressol i, per tant, l’aportació del Govern no cobreixi els ingressos que fins ara feien les famílies; el conseller ha afirmat que s'analitzarà cas a cas per tal de fer les compensacions que calguin. D'això s'encarregarà la comissió de control i seguiment que es formarà per tal de vetllar que es compleixi l'acord signat entre el Departament d'Educació i les agrupacions de municipis, com l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. En cap cas, però, els ajuntaments hauran d’avançar diners, segons el conseller.

En total, la mesura tindrà un cost de 90 milions d'euros per al Govern; una aportació que ja està contemplada als pressupostos. “El Govern es compromet a consolidar el finançament d'aquest cost d'escolarització en els exercicis pressupostaris futurs, i fer-lo extensible als cursos vinents per assolir l'objectiu de completar l'educació 0-18 amb fons públics”, ha manifestat Gonzàlez-Cambray.

L’acord entre el Departament d’Educació i les associacions de municipis garanteix la gratuïtat de l’escolarització a les escoles bressol públiques fins al curs 2025-2026. Per aquest motiu, la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Arnau, ha demanat que es faci un acord de Govern per garantir que, governi qui governi, es mantingui aquest acord al llarg del temps.

Fons europeus per crear més places

El conseller d'Educació ha comentat que actualment hi ha a tota Catalunya un total de 926 escoles bressol públiques i municipals, distribuïdes a més de 660 localitats. A més, hi ha 42 llars d'infants de la Generalitat i 718 escoles bressol privades.

Gonzàlez-Cambray ha subratllat que els municipis es podran beneficiar de fons europeus en els pròxims tres cursos escolars per tal de crear noves places d'escoles bressol públiques. Sobre els equipaments on es podrà fer aquesta ampliació de places, el conseller ha assenyalat que ja hi ha molts municipis que tenen els centres educatius de primària, secundària i les escoles bressol una al costat de l’altra; per tant, és totalment factible que els ajuntaments puguin ocupar espais no utilitzats als edificis de les escoles públiques per tal d’obrir línies d’Infantil 0 a Infantil 2. “Estem oberts, al costat dels ajuntaments, per prendre les millors decisions”, ha destacat Gonzàlez-Cambray.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article