Gossos per defensar dones maltractades i acompanyar avis que viuen sols

L’Ajuntament de Calafell vol garantir una “nova vida amb finalitats socials” als animals que arribin al nou centre d’acollida


Calafell preveu inaugurar aquest estiu el nou centre d'acollida de gossos, un espai on el consistori s'ha proposat “anar un pas més enllà” de les adopcions convencionals. I és que l'Ajuntament vol que aquesta gossera municipal es converteixi en un lloc on els animals puguin aspirar a gaudir d'una “nova vida amb finalitats socials”. Així, té previst ensinistrar gossos de defensa per a dones que han patit violència de gènere o assetjament, alhora que també se'n formaran per acompanyar persones grans que viuen soles, sense xarxa familiar. “No ens hem de quedar en els estereotips bàsics d'un gos, perquè l'animal és un ésser viu que pot oferir moltes ajudes”, sosté la regidora de Benestar Animal, Helena Rubio.

L'any 2015, el municipi es va proposar convertir-se en vila ‘pet friendly’, “però calien accions de qualitat enfocades cap a aquest objectiu”, explica Rubio. Després d'incentivar els veïns perquè censessin els seus animals i aconseguir eixamplar el nombre de mascotes amb xip, el següent pas ha estat disposar d'un centre municipal on atendre els gossos abandonats i oferir-los en adopció.

L'últim any, l'Ajuntament va recollir del carrer prop de 150 cans abandonats o perduts. La majoria van ser reclamats pels seus amos, però 24 van quedar desemparats i van ser traslladats a la protectora d'animals de Torredembarra, que centralitza l'acollida i adopció de gossos dels municipis del voltant. Amb el nou equipament de Calafell, on s'hi ha invertit més de 700.000 euros, el municipi tindrà 60 gàbies per poder gestionar directament l'acollida i adopció d'aquests animals.

Adopcions amb finalitats socials

Unes adopcions que l'Ajuntament vol que abracin un ventall ampli de possibilitats, “i no només respondre a la típica família amb canalla que busca acollir un animal”. És per aquest motiu que, amb la posada en marxa del nou centre, preveuen impulsar dos projectes socials que garanteixin un nou futur als gossos i, alhora, beneficiïn emocionalment les persones que els acullin.

Per una banda, està previst ensinistrar determinades races per “protegir” dones víctimes de violència masclista. Rubio precisa que el projecte no està pensat tan sols per a gossos de races potencialment perilloses, sinó que es valorarà cada animal que arribi al centre i també podrien entrar al projecte animals procedents d'altres protectores.

La regidora apunta que “moltes víctimes de violència de gènere disposen d'una polsera que els permet garantir una distància amb el seu agressor”, però lamenta que “hi ha menys protecció de la desitjada, perquè a moltes dones no se'ls concedeix aquest dispositiu”. Rubio assegura que oferir-los un gos de defensa “pot ser molt important per a la seva estabilitat” i sosté que “permet oferir eines allà on no hi arribi la justícia”.

D'altra banda, la previsió és que al nou centre d'acollida de Calafell també s'ensinistrin gossos per fer companyia als avis. Rubio recorda que el municipi ofereix el servei ‘Bon dia’ als veïns majors de 80 anys que no tenen xarxa familiar, als quals cada matí Serveis Socials els fa una trucada per garantir el seu benestar. “Sovint no parlen amb ningú més durant tot el dia, i tenir un animal de companyia els pot donar molta vitalitat”, apunta, tot afegint que la iniciativa busca “motivar els sentiments de la gent gran perquè no entristeixin”.

Rubio explica que el compromís de treure el gos a passejar i tenir companyia a casa són elements que milloren la salut emocional d'aquestes persones, “perquè poden crear un petit nucli familiar i viure una bellesa de més qualitat”. La regidora puntualitza que la responsabilitat no recaurà al 100% sobre els avis que acullin els animals, els quals disposaran d'una persona que tutoritzarà aquesta adopció. Calcula que hi ha més de 80 veïns a qui els podria interessar aquesta iniciativa.

Altres iniciatives a llarg termini

Més a llarg termini, Rubio avança que la intenció és ampliar les finalitats socials de la nova gossera. Oferir teràpies per a infants amb autisme o ensinistrar gossos per a activitats específiques a les residències d'avis són altres propostes que l'Ajuntament té previst iniciar els anys vinents, alhora que es vol potenciar les instal·lacions com a centre formatiu. “Volem aprendre tot el possible d'experts i voluntaris”, ressalta.

I és que el centre funcionarà amb personal municipal, però també beurà de les aportacions d'entitats animalistes, ja que la previsió és “disposar d'una àmplia xarxa de voluntaris” que permetin desplegar els diferents projectes i tenir cura dels animals. Aquest voluntariat, afegeix, també està previst que s'involucri en el funcionament del nou centre de recuperació de felins que obrirà portes al municipi, amb espai per a una trentena de gats.

L'Ajuntament està fent els darrers tràmits amb la Generalitat per obtenir els permisos d'obertura dels dos equipaments, un procés que Rubio calcula que s'allargarà prop de dos mesos. Confia que puguin entrar en funcionament aquest estiu, “o al setembre a tot estirar”. “Si volem ser un municipi ‘pet friendly’, calen accions per fomentar aquest sentiment i defensar aquest segell de qualitat”, referma Rubio.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article