Barcelona, primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps

Un programa d’actes al llarg de l’any vol conscienciar sobre els impactes positius d’equilibrar vida laboral i personal


Barcelona s'ha convertit en la primera Capital Mundial de les Polítiques del Temps, figura creada per la Xarxa de Governs Locals i Regionals per generar més consciència i donar més visibilitat a aquest tipus de polítiques, així com “estendre els seus impactes positius“ en la societat, les empreses i el planeta.

Les polítiques del temps tenen l’objectiu de promoure canvis en l'organització social per satisfer les necessitats de la gestió temporal de la vida quotidiana i millorar la qualitat de vida de les persones. Aborda aspectes com digitalització i teletreball, bretxa de gènere en la pobresa de temps, equilibri entre la vida laboral i personal, horaris més saludables o mobilitat sostenible.

La capital catalana ja ha estat seu de la iniciativa ‘Time Use Week’ (2020 i 2021), un dels actes claus de la qual va ser, el 2021, la Declaració de Barcelona per les Polítiques del Temps. És la primera declaració política internacional en usos del temps, signada per les principals institucions, organitzacions i centres de recerca mundials, que demana reconèixer el dret al temps, com un dret de la ciutadania, repartit de manera equilibrada, igualitària, saludable, i eficient.

Segons l'Ajuntament, el desplegament de la Declaració de Barcelona permetrà desenvolupar i implementar polítiques de temps que avancin cap a una societat “més sana, igualitària, més productiva i sostenible”, abordant aspectes com l'impacte de la digitalització i el teletreball, la bretxa de gènere en la pobresa de temps, l'equilibri entre la vida laboral i personal, així com horaris més saludables i possibilitat de fer una mobilitat més sostenible.

L'objectiu del desenvolupament de la Declaració és un full de ruta 2022-2024 per aconseguir que la UE inclogui recomanacions concretes del dret al temps i es formalitzi l'Agenda Urbana del Temps.

La Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps la componen diverses entitats locals i regionals catalanes, franceses i italianes i té l’objectiu de compartir coneixements entre els seus membres intercanviant experiències i bones pràctiques de ciutats i regions i

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article