El Govern alerta que ja no està en condicions de garantir una acollida “digna” per a les refugiades ucraïneses

La secretària d’Igualtats diu que el programa estatal de famílies acollidores no s’ha posat en marxa a Catalunya


La secretària d'Igualtats, Mireia Mata, ha alertat que Catalunya està arribant a un “sostre” per garantir una acollida digna per a tots els refugiats ucraïnesos més enllà de donar una primera resposta a l'emergència.

“El que no estem en condicions ara ja és de garantir totes les coses que les persones necessiten per viure dignament”, ha afirmat Mata a TV3, que ha explicat que, a part d'habitatge, les persones refugiades necessiten una escolarització —més de la meitat són infants— i atenció sanitària i psicològica, entre altres. Un total de 15.992 persones han arribat a Catalunya fugint de la guerra, segons dades de la setmana passada que aquest dimarts s'actualitzaran. Mata ha afirmat que el programa estatal de famílies acollidores no s'ha posat en marxa a Catalunya.

Durant la seva intervenció a TV3, la secretària d’Igualtats ha indicat que entre Catalunya i el País Valencià han acollit més del 60% dels refugiats ucraïnesos que arriben a l'Estat espanyol i per això ha demanat a l'Estat que assumeixi la “part corresponent d'acollir persones refugiades”.

Així, Mata ha dit que no tenen constància que s'hagi posat en marxa, almenys a Catalunya, el programa estatal de famílies acollidores anunciat pel Govern espanyol, en col·laboració amb la Fundació “La Caixa”. El que s'ha activat des de l'inici, ha manifestat, és una xarxa de solidaritat de famílies, sobretot d'aquelles que fa uns anys van acollir els infants de Txernòbil. 

D'altra banda, Mata ha assenyalat que el Ministeri d'Inclusió i Migracions sí que ha reforçat els recursos al centre de primera acollida de Fira Barcelona i, segons ha assegurat, s'hi estan atenent amb més celeritat les persones que busquen una primera resposta quan arriben a Catalunya. 

D’altra banda, la secretària d'Igualtats ha explicat que la conselleria d’Igualtat i Feminismes i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya estan treballant en un cens de pisos que puguin ser cedits per a les persones refugiades i per donar seguretat jurídica als propietaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article