Pas endavant en el diagnòstic de la fatiga crònica

Investigadors lleidatans identifiquen un biomarcador que permet determinar si el pacient pateix aquesta malaltia amb un 90% d’encert


Una recerca de l'IRBLleida, l'Inefc i Andòmeda Fundació, amb el suport de la Diputació de Lleida, ha identificat un biomarcador que permet diagnosticar amb un 90% d'encert les persones que pateixen la síndrome de la fatiga crònica, una malaltia que pot afectar uns 4.000 lleidatans.

Els pacients se sotmeten a una prova d'esforç i, a partir de les dades obtingudes en la fase intermèdia aeròbica-anaeròbica, els investigadors poden veure l'aprofitament que fan de l'oxigen i determinar si pateixen o no aquesta malaltia. L'estudi, que porta per nom L'aprofitament d'oxigen com a biomarcador de cribratge per al diagnòstic de la síndrome de la fatiga crònica, es publicarà pròximament a la revista Apunts. Medicina de l'Esport.

L'estudi ha demostrat, després de la valoració de diferents variables, l'alt nivell d'efectivitat del biomarcador per diagnosticar la síndrome de la fatiga crònica. La recerca l'han liderat el metge del Centre de Medicina de l'Esport de Lleida, Fernando Pifarré, i el reumatòleg de la direcció clínica de l'aparell locomotor, secció de Reumatologia i Síndromes de Sensibilització Central de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, Lluís Rosselló, i els resultats s'han donat a conèixer aquest dilluns a la Diputació de Lleida.

Un factor predictiu superior al 90%

Segons es desprèn de les conclusions de l'estudi, i tal com ha explicat Fernando Pifarré, l'ús d'aquest biomarcador de cribratge té un factor predictiu superior al 90%. A partir d'una prova d'esforç, similar a la utilitzada per avaluar l'estat dels esportistes d'elit, es valida el percentatge mitjà d'oxigen en una persona en la fase intermèdia aeròbica-anaeròbica, i els resultats obtinguts permeten identificar si el pacient pateix una disminució de la funció mitocòndria en la provisió d'energia, a partir del model desenvolupat pels investigadors lleidatans.

“Ara disposem d'un paràmetre biològic d'una fórmula i, si es continua investigant, en un futur ja tindrem una prova de laboratori com si fos una anàlisi de sang o una radiografia que diu si una persona presenta una alteració dels metabòlits i presenta dificultat a la fase aeròbica-anaeròbica”, ha explicat Pifarré. “És una eina molt potent per començar a afiliar aquests pacients, però a través de proves objectives”, ha ressaltat. Aquesta recerca, a més, obre la porta a noves estratègies terapèutiques, ja que l'exercici regulat, controlat i supervisat es mostra com el millor tractament actual per a qui pateix la síndrome de la fatiga crònica.

Una malaltia moderna

L'estimació de gent afectada per aquesta malaltia a la demarcació de Lleida seria d'un 2,8%, la qual cosa suposa una població d'unes 4.000 persones, segons ha explicat Lluís Rosselló. En aquest sentit, ha dit que l'estudi es va fer a partir de les dades obtingudes de 44 dones, 22 afectades per la síndrome de la fatiga, i 22 sanes.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ha assenyalat que la síndrome de la fatiga crònica "és una de les malalties que ha portat la modernitat", i ha destacat que, gràcies a la conjunció d'esforços, s'ha pogut determinar que fer exercici regulat millora l'estat dels pacients.

Recerca científica a Lleida

En l'actualitat, els mateixos investigadors també estan investigant si la fatiga provocada per la Covid-19 persistent té similituds amb la síndrome de la fatiga crònica, així com si l'origen de la síndrome de la fatiga crònica pot tenir un caràcter víric.

L'estudi s'ha elaborat gràcies a la col·laboració de diversos investigadors del Centre de Medicina de l'Esport de Lleida; la secció de Reumatologia i Síndromes de Sensibilització Central de l'Hospital de Santa Maria, l'IRBLleida, Inefc Lleida i l'Andròmeda Fundació. Concretament, han intervingut en el procés —a banda de Pifarré i Rosselló— els professors de l'Inefc Lleida, Raül Hierro, Joan Palmi, Llúcia Bañeres i Antoni Planas.

Aquesta investigació forma part del programa de recerca científica en l'àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport de l'Àrea de Salut de la Diputació de Lleida en col·laboració amb l'IRBLleida i la Universitat de Lleida (UdL).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article