Identifiquen 119 nous gens relacionats amb l’esquizofrènia

Es tracta del mapa genètic més extens estudiat fins ara a nivell internacional


Un grup d'investigadors amb participació de l'Institut Pere Mata, de Reus, ha identificat 119 nous gens relacionats amb l'esquizofrènia. Aquests 119 gens (105 codificadors de proteïnes) estan implicats en funcions de les neurones com l'organització, la diferenciació i la transmissió sinàptica, és a dir la connexió entre neurones.

Alguns d'aquests gens ja s'havien trobat prèviament alterats en autisme i altres trastorns del desenvolupament, però és el primer cop que s’identifiquen amb l’esquizofrènia. L'estudi, el resultat del qual s'ha publicat aquesta setmana a la revista Nature, ha inclòs 76.755 persones amb diagnòstic d'esquizofrènia i 243.649 controls sense malaltia psiquiàtrica. La recerca ha permès identificar 287 llocs del genoma diferents.

Segons explica Elisabet Vilella, que lidera el grup d'investigació de l'Institut Pere Mata, la majoria de les variants identificades “es troben en gens expressats en neurones del sistema nerviós central, però no en altres teixits o tipus de cèl·lules”.

Els responsables de l'estudi recorden que l'esquizofrènia és un trastorn psiquiàtric del qual se'n desconeix la fisiopatologia en bona mesura. Té una heretabilitat d'entre el 60 i el 80%, gran part de la qual s'atribueix a al·lels de risc comuns. El trastorn afecta aproximadament a un de cada 100 persones.

El grup de recerca de la doctora Vilella està vinculat a l’Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i a la xarxa CIBER de Salut Mental (CIBERSAM).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article