Somescola exigeix al Govern que pacti amb l’àmbit social la nova llei de política lingüística

L’entitat considera que qualsevol acord ha de blindar el català com a llengua vehicular del sistema educatiu


La plataforma Somescola ha exigit al Govern de Pere Aragonès que pacti amb “l'àmbit social” la nova llei de política lingüística. A parer de l'entitat, qualsevol acord que afecti “substancialment” l'escola en català ha de comptar “necessàriament” amb un consens “ampli” en l'àmbit polític però també en el social.

Per això, i aprofitant que la tramitació d'urgència de la proposta s'ha aturat —després que Junts per Catalunya decidís retirar-hi el seu suport per la polèmica que havia generat el projecte—, Somescola reclama que “s'obri un espai de diàleg honest” amb l'entitat per consensuar els canvis. En aquest sentit, la plataforma reclama “garanties clares per blindar el català com a llengua vehicular i vertebradora del sistema educatiu”.

Un altre punt que exigeix la plataforma és que el Departament d'Educació doni “instruccions clares i comunes” a tots els centres educatius de Catalunya per a l'elaboració dels projectes lingüístics, de tal manera que es pugui “garantir” que tot l'alumnat de Catalunya té “accés a l'aprenentatge i l'ús del català” independentment de l'origen, la llengua familiar o la situació social. A més, li reclama que garanteixi “la no segregació” de l'alumnat dins dels centres ni entre els centres educatius.

Alhora, Somescola reclama al Departament d'Educació que ofereixi als equips directius i docents “seguretat i protecció jurídica” per reforçar l'escola en català i els projectes lingüístics “enfront de les intromissions judicials i instrumentalitzacions polítiques”.

A més també demana que s'augmentin els recursos destinats a “millorar la qualitat de l'escola catalana” i a avançar en el coneixement i l'ús del català a l'escola, i que s'actuï també “més enllà de l'àmbit de l'escola” per “revertir els retrocessos dels darrers anys” i caminar cap a una “plena normalització del català”.

Finalment, Somescola exigeix als tribunals que “aturin la intromissió” en l'escola catalana i en la política lingüística del país, i al govern de l'estat espanyol i als partits que li donen suport que “respectin aquest gran consens de país”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article