Entitats de drets humans es plantegen impugnar legalment el nou protocol de contencions a les presons catalanes

Demanen un grup de treball al Parlament per evitar la “regressió” en la defensa dels drets dels interns


Diverses entitats de drets humans, juristes, sanitaris i familiars de presos han advertit aquest divendres a la Conselleria de Justícia que estudien emprendre accions legals contra el nou protocol de contencions mecàniques a les presons catalanes, que va entrar en vigor divendres passat 1 d'abril.

Les entitats critiquen que el nou protocol, que substitueix l'anterior aprovat el maig del 2021, és “regressiu” en la defensa dels drets dels presos, s'allunya de l'objectiu de la contenció zero i va en sentit contrari a les mesures que es prenen a Europa. Per això, també han demanat al Parlament que creï un grup de treball sobre aquest tema, similar al que ja va funcionar fins el 2017 sobre l'aïllament dels interns. “En cap cas el nou protocol camina cap a la contenció zero, tal com recomanen les entitats expertes en aquesta matèria, i en lloc de buscar alternatives a la contenció es centra en perpetuar i facilitar la utilització d’aquesta pràctica”, denuncien.

Segons apunten les entitats, una quinzena en total —entre les quals hi ha l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Irídia, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, o l’Associació Catalana de Professionals de Salut Mental—, el nou protocol no respecta les recomanacions efectuades per part d’organismes internacionals, com l’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) i el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT) del Consell d’Europa, a través de les seves visites oficials de monitoratge dels centres penitenciaris de Catalunya.

En un comunicat, les organitzacions manifesten que la nova Circular 1/2022 ha entrat en funcionament després de “fortes pressions sindicals” dels treballadors penitenciaris cap a la nova consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, fent referència a l’augment de la càrrega burocràtica que suposava l’anterior protocol per efectuar una contenció i un “suposat augment de les agressions dels interns cap als treballadors” des de la seva aplicació en maig de 2021. Malgrat això, recorden, des del Departament de Justícia “en cap moment” han facilitat dades que demostrin “aquesta greu correlació de pretesa causa-efecte”. Per això, les entitats manifesten que tot i que consideren “necessàries i licites” les reivindicacions laborals dels treballadors penitenciaris, consideren que aquests “en cap cas poden orientar la política penal ni penitenciària en matèria de drets humans”.

En aquesta línia, les organitzacions recorden que segons el darrer informe publicat pel Síndic de Greuges el passat 31 de març, l’anterior Circular havia aconseguit reduir les contencions de manera efectiva, passant d’una mitjana de 60 a 44 al mes al conjunt de presons catalanes. En aquest mateix informe, el Síndic coincideix amb les consideracions i recomanacions de les entitats de drets humans i els organismes internacionals de prevenció de la tortura, i fa una valoració clarament negativa sobre els canvis que s'han fet en el nou protocol, destacant que l’existència d’un informe mèdic de patologia de malaltia mental o de discapacitat no és un impediment per aplicar la contenció mecànica al llit per raons regimentals, o que el nou protocol omet qualsevol referència a la durada màxima dels mitjans coercitius, i per tant es podrien perllongar durant més temps del necessari, “la qual cosa suposaria incórrer en una clara regressió de drets que caldria corregir al més aviat possible”, adverteixen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article