La Mina dedica un carrer a l’activista i defensor del poble gitano Rafael Perona Cortés

Perona Cortés va lluitar contra el racisme vers les persones gitanes i els desnonaments al barri adrianenc


El barri de La Mina ha dedicat un carrer a l'activista i defensor del poble gitano Rafael Perona Cortés. La secretària d'Igualtat, Mireia Mata, ha participat en l'acte de descobriment de la placa del carrer de Sant Adrià de Besòs, que ha coincidit amb el Dia del Poble Gitano, aquest 8 d’abril passat.

Amb la intervenció de familiars i amics de l'homenatjat i representants d'entitats gitanes, l'esdeveniment ha reivindicat la figura del fundador del Centro Cultural Gitano de La Mina. Durant l'acte, la secretària d’Igualtats de la Generalitat, Mireia Mata, ha posat de relleu la importància del paper de l'administració per “eradicar les causes estructurals de l'antigitanisme”, que ha qualificat d'exemple de “racisme institucional”.

L'acte, promogut pel Centro Cultural Gitano de La Mina, ha estat un reconeixement a la figura de Rafael Perona Cortés (1965-2020), defensor dels drets del poble gitano i activista que va lluitar contra el racisme vers les persones gitanes i els desnonaments. També va formar part del Consell d'Ancians de La Mina.

“L'antigitanisme és una mala herba que hem d'arrencar d'arrel, i això passa pel compromís de les institucions per eradicar-lo. Cal garantir una igualtat d'oportunitats de la qual avui encara el poble gitano no gaudeix, ni a Europa ni a Catalunya”, ha reivindicat Mata.

La Llei 19/2020 d'igualtat de tracte i no-discriminació és la primera norma amb rang de llei que reconeix l'antigitanisme com una forma de discriminació. El defineix com la forma específica de racisme envers el poble gitano, tant social com institucional, que es dona d'una manera “particularment persistent, violenta, recurrent i banalitzada”.

Mata ha ha reivindicat la “importància” que la responsable de l'organisme que desplegarà la llei sigui l'activista feminista i gitana del barri de La Mina experta en no-discriminació Manuela Fernández. De la seva banda, Fernández ha remarcat que aquest organisme ha de ser “un espai de referència per a totes les persones que pateixen discriminacions”.

En la inauguració del carrer que durà el seu nom, també hi han participat l'alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete Carrillo, el president de la FAGIC, Simón Montero Jodorovich, i la coordinadora del Centro Cultural Gitano de La Mina, Gemma Roca.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article