Teràpia amb gossos per millorar les emocions del infants víctimes de violència sexual

Els animals tenen la capacitat de crear vincles ràpids amb els menors d’edat i rebaixen els nivells d’angoixa i d’estrès


El servei de Barnahus de Tarragona ha posat en marxa una teràpia amb gossos que ajuda als infants i adolescents víctimes de violència sexual a gestionar les emocions. Les sessions amb els animals contribueixen a fer que els menors s'obrin més a l'hora d'explicar les situacions d'abusos sexuals i a expressar-se davant la culpa i la vergonya que senten.

La Fundació Affinity s'encarrega de la iniciativa, que es fa amb gossos rescatats. “Els gossos són molt sociables, inspiren confiança i els infants empatitzen molt pel fet de ser adoptats”, afirma Maribel Vila, responsable de les teràpies. Des de l'octubre, ja han fet 31 intervencions. A banda, la Barnahus ja ha atès 363 menors d’edat des de l'inici de l'activitat, engegada l'estiu de l'any 2020.

La Pipa, l'Haritz i el Bruc són els gossos que participen a les sessions de teràpia impulsades per la Fundació Affinity en el servei pioner de la Barnahus de Tarragona. Segons Vila, aquests animals tenen la capacitat de crear vincles ràpids amb els menors d’edat i rebaixen els nivells d'angoixa i d'estrès. “Els gossos tenen el poder de no jutjar, els infants s'hi senten molt identificats i els poden explicar qualsevol cosa”, ha assenyalat la responsable. De fet, ha destacat que contribueixen a facilitar la feina dels professionals, ja que obren “camí” a l'hora d'expressar-se i obrir-se per parlar dels abusos.

Les responsables del nou servei expliquen que els resultats obtinguts són molt positius, ja que la teràpia millora els canals de comunicació i els fa més agradables. “Hi havia infants que no acaben d'arrencar i després de fer la teràpia amb el gos tot fluïa amb més naturalitat”, indica Ester Cabanes, responsable de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Des de l'octubre, s'han fet 31 intervencions, les quals s'han adaptat a cada infant. Tot i que depèn de cada menor d’edat, han detallat que es solen fer tres sessions amb gossos.

La majoria dels animals que participen a la teràpia són gossos abandonats o bé que la fundació ha rescatat. En el cas de la Pipa, la van abandonar en un contenidor de Tarragona i, això, recalquen, ajuda les víctimes a identificar-s'hi. “Per ser gos de teràpia és important criar un bon gos, són molt sociables, els ha d'agradar treballar per menjar o per joc, i són fiables; se'ls ensinistra amb obediència màxima”, comenta Vila.

363 casos atesos

El recurs de la Barnahus ha atès 60 menors d’edat en els primers mesos d'aquest any. Des de la seva posada en marxa, l'estiu de l'any 2020, han passat pel servei 363 infants, 106 el primer any i 197 el passat. La majoria d'aquest infants i adolescents són noies (301) i la resta nois. Ara mateix, hi ha 226 casos judicialitzats, 65 casos que no ho estan i 72 pendents de veure si es tramitaran per via judicial. A més, els casos intrafamiliars se xifren en 190, mentre que els extrafamilars ascendeixen a 173.

“A Europa una de cada cinc persones han estat agredides a nivell sexual en algun moment de la seva vida”, ha recordat Cabanes. A Catalunya i Espanya hi hagut un aflorament d'abusos sexuals d'entre un 1,5% i el 2%, mentre que a Tarragona se situaria al 4,5%, ha concretat la responsable de la DGAIA. qui creu que l'aflorament de casos es deu al fet que les víctimes comencen a conèixer la unitat de Tarragona. “Sabem que poden ser ateses sense el temor de ser jutjades”, afegeix.

El model Barnahus, que significa casa dels infants en islandès, és un servei d'atenció als abusos contra la infància que està promogut per Save the Children a Espanya. El principal objectiu és evitar la revictimització dels infants i adolescents i, per això, el servei coordina en un mateix espai tots els departaments implicats, com ara el policial, servei de protecció, justícia i salut, en casos d'abús sexual infantil.

La unitat de Tarragona, que és pionera i única a l'Estat espanyol, tindrà noves instal·lacions a partir de l'últim trimestre d'enguany. Les obres ja han començat i es preveuen que estiguin enllestides al setembre que ve. El nou edifici s'està construint a pocs metres de l'actual emplaçament i tindrà l'aspecte d'una llar.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article