Novetats a FP: un 34% més de places, aposta per la formació contínua i prioritat per a l’alumnat de 4t d’ESO

El Govern oferta 147.805 places d’FP inicial per al curs vinent, amb 276 grups nous


El Govern ha anunciat una oferta inicial 147.805 per a la Formació Professional inicial el curs vinent, el que suposarien 7.593 places més que les 140.212 ofertades l'abril del 2021, un 34% més. En concret, Educació ha informat que n'hi haurà 276 nous grups. Més enllà de la formació professional inicial i bàsica, els consellers d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i d'Empresa i Treball, Roger Torrent, han presentat aquest dilluns l'FPCAT365, que inclou tota la formació professional al llarg de la vida de manera integrada. Així, hi ha 242.000 places de formació contínua, més del doble de les 120.000 de l'any passat; i 23.568 de certificats, 12.427 més.

Un dels principals canvis en la preinscripció de l'FP per aquest any és la priorització dels alumnes de 4t d'ESO. Per això, hi haurà un primer termini només per a ells del 17 al 23 de maig. Cambray ha asseverat que tots els alumnes de 4t d'ESO tindran plaça en la família que escullin, amb l'objectiu d'evitar l'abandonament escolar. Un cop finalitzat aquest període, la resta de persones que vulguin cursar FP podran fer la preinscripció entre el 25 i el 31 de maig.

En grups, Educació compta que hi ha un creixement net de 276. El creixement es dona principalment en Grau Mitjà, amb 128 nous grups, mentre que n'hi ha 51 superiors nous i 33 de Programes de Formació i Inserció (PFI). En total, segons el conseller, 5.318 grups, 1.044 centres d'FP i 13.400 formadors i experts, amb un increment de 1.022 professors.

A més, Cambray ha assegurat que s'han incrementat les places en els títols de Sistemes microinformàtics i xarxes i de Cures auxiliars d'infermeria, els dos cicles que l'any passat van tenir molta més demanda de les places ofertades.

Un model integrat 

Els dos consellers han presentat un nou model de formació professional integrat que inclou tant l'FP inicial com l'FP per a l'ocupació. Així, s'engloben des dels cursos d'especialitzacions a l'acreditació parcial de competència, incloent els títols d'FP, els certificats professionals i els certificats de competència. El conjunt del sistema compta el 2022 amb una inversió de 726,6 milions d’euros, amb 16.974 docents, formadors i experts i 35.000 empreses i entitats.

Els consellers han destacat que per primera vegada s'ha planificat l'oferta en base a les necessitats del mercat de treball i del futur social, i tenint en compte tots els agents del sistema. A més, s'ha potenciat l'orientació amb l'objectiu que oferta i demanda s'equilibrin. En aquest sentit, els orientadors han comptat amb una guia amb tota la informació necessària i es recomana als alumnes que es prescriguin en fins a 10 opcions, per evitar quedar-se sense plaça. “Estem davant d’una formació professional connectada amb el territori i el teixit productiu, una eina per l’equitat i la inclusió social i laboral dels joves del país”, ha estimat Cambray. 

413.373 places d'FP globals

El conjunt de places per al curs vinent que ofereix el sistema és de 413.373: 23.568 certificats, 242.000 de formació continua i 147.805 d'FP inicial.

Sobre la formació contínua, es preveuen 15.250 accions formatives per a les quals s’inverteix 82,6 milions d’euros. Del total, 25 milions són per orientar i formar a 39.500 persones afectades per ERTO i 23 milions per a formació en els sectors de l'economia digital, l'economia verda i l'atenció a les persones. Pel que fa a la formació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), hi ha un increment del 216% de places en l'àmbit dels serveis socioculturals i a la comunitat respecte ofertes anteriors i d'un 46% pel que fa a places per a persones en situació de vulnerabilitat. Aquest àmbit del SOC compta amb una inversió de 78 milions d’euros.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat que l'objectiu és que tothom “tingui oberta la porta de l'FP els 365 dies de l'any”. Per això, creu el conseller, la formació professional ha de ser “flexible” per adaptar-se als canvis socials i mirant cap a les necessitats del futur.

Aquests xifres no inclouen encara l'oferta de l'Institut Obert de Catalunya (IOC), ja que és un tema que s'està acabant de tancar, segons ha explicat Cambray. L'any passat es va donar l'opció de passar als estudis en línia a alumnes que s'havien quedat sense plaça però el conseller ha explicat aquest dilluns que finalment no van ser tants els alumnes que van acabar optant per aquesta via.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article