La combinació d’immunoteràpia i quimioteràpia prèvia a la cirurgia millora la supervivència en pacients amb càncer

Els resultats són especialment bons en un subgrup que fins ara tenia el pitjor pronòstic


La combinació d'immunoteràpia i quimioteràpia prèvia a la cirurgia millora la supervivència en pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites ressecable. The New England Journal of Medicine acaba de publicar els resultats d’un estudi en què van participar 352 pacients amb càncer de pulmó amb aquestes característiques, que havien rebut o bé tractament amb immunoteràpia més quimioteràpia o només quimioteràpia, abans de la cirurgia. La mitjana de supervivència lliure d'esdeveniments va ser de 31,6 mesos al primer grup envers els 20,8 mesos del segon, que només havia rebut quimioteràpia.

La taxa de resposta patològica completa va ser del 24% en el tractament amb immunoteràpia més quimioteràpia, enfront del 2,2% del segon grup, amb quimioteràpia sola. Dels pacients que van participar a l'estudi, es van sotmetre a cirurgia en un grau més elevat els que havien rebut el tractament combinat (el 83,2% envers el 75,4% dels que havien rebut només quimioteràpia).

Al cap d’un any, el 76,1% dels pacients tractats amb immunoteràpia i quimioteràpia sobrevivien sense progressar la malaltia, enfront del 63,4% dels només tractats amb quimioteràpia. Al cap de dos anys, les dades eren del 63,8% dels pacients del primer grup enfront del 45,3% del segon grup.

Aquestes dades demostren que l'administració del tractament pot millorar els resultats clínics a llarg termini de certs pacients, sense impedir la viabilitat de la cirurgia o augmentar la incidència d'esdeveniments adversos en comparació amb la quimioteràpia.

Tal com explica la doctora Enriqueta Felip, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i una de les signants de l’estudi, l'ús d'immunoteràpia juntament amb quimioteràpia com a tractament pot oferir una opció de tractament “prometedora”, tractant la malaltia de forma “primerenca” i millorant la supervivència lliure d'esdeveniments d'aquests pacients, reduint-los el risc de recaiguda.

“Fins ara, la immunoteràpia ja havia aconseguit demostrar els seus beneficis en fases avançades de la malaltia i en el tractament postoperatori, però els resultats d'aquest estudi podrien comportar un canvi a la pràctica clínica”, afegeix Felip.

Aproximadament el 20-25% dels pacients diagnosticats amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites tenen malaltia ressecable; tot i això, entre el 30 i el 55% dels pacients que se sotmeten a una cirurgia curativa experimenten recurrència i finalment moren.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article