Punt final a les proves invasives per determinar l’edat dels joves migrats sols 

El Govern espanyol estableix un nou procediment on el jutge haurà d’escoltar el jove i determinar l’edat segons les proves


El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un avantprojecte de Llei per posar punt final a les proves invasives que es feien servir fins ara per determinar l'edat dels joves migrats sols.

El nou procediment serà de naturalesa “exclusivament judicial” i determinarà l'edat sense exploracions ginecològiques ni nus integrals. Es basarà principalment en proves i evidències del procediment i en el testimoni que ofereixi el menor d’edat. La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha afirmat que es tracta d'una antiga reivindicació de les organitzacions de defensa dels menors d’edat i del Defensor del Poble. El nou procediment busca agilitzar els processos per determinar l'edat des d'una perspectiva “garantista” amb respecte a la “dignitat” dels joves.

Segons la ministra, el 2020 es van incoar prop de 5.000 diligències pre-processals davant la Fiscalia per a la determinació de l'edat. S'activaven quan no és possible determinar l'edat d'una persona, normalment migrants sols.

Amb la nova regulació no serà la Fiscalia, sinó un jutge, qui determini l'edat segons les al·legacions de les parts i una “valoració ponderada de les proves”. Podran sol·licitar-lo tant la Fiscalia com les entitats públiques de protecció de la infància i l'adolescència com el mateix interessat.

Segons Llop, és “un gran salt endavant” per garantir els drets dels joves que arriben al país perquè posa punt final a les “proves invasives”, d'acord amb les recomanacions dels organismes espanyols i internacionals. “És una norma molt més garantista que el procediment que es feia servir fins ara”, ha dit.

Segons el Govern espanyol, el nou procediment “és àgil i simplificat, sense proves invasives, ni despullaments integrals ni proves ginecològiques”. S'aplicarà quan calgui determinar l'edat i existeixin dubtes. En el termini màxim de 25 dies el procediment haurà d'estar resolt per una sentència que quedarà recollida al Registre Civil i que tindrà efectes plens a l'àmbit públic i provat, és a dir, per als recursos socials i administratius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article