Deu llibres socials que pots llegir o regalar aquest Sant Jordi

Assajos, novel·les i obres de tot tipus sobre feminisme, acció social, educació, o migracions que ens faran reflexionar i descobrir nous mons


Torna la cita anual amb els llibres, les roses i la cultura, en general. Després de dos anys de pandèmia i de diades descafeïnades, aquest any, les paradetes i les activitats tornaran a omplir els carrers el dia de Sant Jordi. És bon moment per passejar i deixar-se endur per lectures i descobrir nous autors. Aquí us fem algunes propostes de llibres socials que ens han motivat i que ens semblen interessants perquè regaleu a les persones estimades o perquè les llegiu vosaltres o perquè feu les dues coses a la vegada.

Des del Social.cat apostem pels llibres de temàtica social, i per això tenim la secció de llibres, que vam inaugurar el 2021, i que ens regala descobriments constants en els àmbits que tractem en el diari i que tan ens agraden. A més, aprofitarem la diada per escalfar motors per la segona edició de la Setmana del llibre Social, que celebrarem del 7 a l’11 de juny.

1. Dilluns ens estimaran, de Najat El Hachmi (Edicions 62). Una novel·la que explica la història d'una jove que viu en un entorn opressiu i que per ser lliure haurà de pagar un preu molt alt. Dilluns ens estimaran és una història emotiva i reveladora sobre la importància que les dones siguin les protagonistes de les seves vides, per més que hagin d'afrontar condicionants d'origen, de classe social o de gènere.

2. Els homes plorem, de Joan Turu (El cep i la nansa). Aquest llibre infantil és un àlbum il·lustrat que revisa estereotips de la masculinitat, i ho fa a través del seu protagonista, el Nil, que observa el seu voltant intentant saber què vol dir ser un home. Les històries de Turu acompanyen els infants en el seu camí de descobertes.

3. Viatge a Mart, de diverses autores (Edicions Poncianes). Viatge a Mart és un recull de reflexions de deu creadors i deu joves migrants que representen els tripulants d’una missió metafòrica a Mart. Hi trobareu reflexions sobre la migració, vincles personals i transformació. Un recull heterogeni i molt humà. Destaquen els escrits de David Fernàndez, Míriam Hatibi, Blanca Llum Vidal.

4. L'instant abans de l'impacte, de Glòria de Castro (Edicions del Periscopi). L’instant abans de l’impacte fa una radiografia àcida sobre el món laboral, les polítiques de conciliació i la crisi dels quaranta. Escrita amb un humor negre i corrosiu, l’autora d’aquesta novel·la qüestiona les idees preconcebudes sobre la felicitat, l’amor i els valors de la societat de consum. Ho fa per mitjà de la seva protagonista, una dona que n’ha fet 40 i que s’ho planteja tot amb altes dosis d’ironia.

5. Minorías, de Desirée Bela-Lobedde (Editorial Plan B). En aquest assaig, imprescindible i lúcid, l'autora conversa amb dones que viuen situacions de discriminació o que pertanyen a una comunitat associada a uns certs estereotips i prejudicis i relegada als marges.

6. El cervell de l’adolescent, de David Bueno (Penguin Random). Amb l’objectiu de conèixer i entendre millor els adolescents, el doctor David Bueno, biòleg i neuroeducador, ens convida a descobrir quins són els canvis que tenen lloc al cervell dels adolescents. El cervell de l’adolescent és un llibre de divulgació on trobarem informació sobre aquesta etapa de la vida i alguns aspectes claus per entendre-la millor.

7. Unsex me!, de Jaume Ferrer (Club Editor). L'escriptor i traductor Jaume Ferrer debuta com a novel·lista amb l’obra Unsex me!, una història que indaga al voltant de la identitat, dels gèneres, del record, del dolor i de la crueltat infantil.

8. Bruna Brown, de Marta Bellvehí (Grup 62). La novel·la parla honestament de temes tan importants com la salut mental en els adolescents, les relacions familiars i d'amistat, el descobriment de la sexualitat, la precarietat juvenil i la violència masclista. Entre les pàgines també descobrirem les il·lustracions de l'autora, que destaca algunes imatges d'aquesta primera novel·la amb el seu traç inconfusible.

9. Tinc algunes certeses i molts dubtes, de Natza Farré (ARA llibres). En aquest assaig l’autora, amb la ironia que la caracteritza, escriu i reflexiona sobre el racisme, la fòbia a la diversitat, la desigualtat, etc.

10. Encara he de viure, de Jaume Funes (Columna Edicions). A través dels relats de sis adolescents, l’autor descriu els neguits dels joves per no convertir-se en adults que traeixen els seus principis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Dolors Rovira Olot
1.

Benvolgudes
Trobo a faltar "Torturades", de Gemma Pasqual. Recull el testimoni de dones que van ser torturades a Via Laietana, des de principis del franquisme fins ara mateix.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article