Neix la Plataforma Pública i en Català, que exigeix la retirada de la reforma de la llei de política lingüística

Bona part dels sindicats educatius s’uneixen en la defensa de la immersió 


Els sindicats USTEC, Intersindical, Sindicats d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la COS i la CGT han impulsat la Plataforma Pública i en Català per defensar el català a l'escola.

La plataforma té com a objectiu principal la defensa de la llengua catalana als centres educatius, especialment en l'actual context derivat de la sentència del 25% de castellà a les aules i la proposta de modificació de la llei de política lingüística.

Una de les principals reclamacions d'aquesta plataforma és la retirada d'aquesta proposta i l'obertura d'un debat amb la comunitat educativa. Els integrants consideren que no és necessària cap modificació de la llei sinó aplicar el que aquesta, i la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), recullen sobre el català. Iolanda Segura, portaveu d’USTEC, ha defensat durant la presentació de la plataforma aquest dimecres passat al Parlament, que la llengua vehiciular ha de ser la catalana i ha criticat que es plantegi una proposta de modificació amb llenguatge “ambigu” que obri la porta que en un futur el castellà també esdevingui vehicular.

A més, reclamen que sigui l'administració qui és faci l'absoluta responsable de les accions judicials que se'n puguin derivar en relació amb la llengua. Per a Segura, l'única forma de fer-ho és que sigui la Generalitat la que estableixi un projecte lingüístic tipus, amb un cert marge de maniobra, i que no es deixi en mans de cada centre. I és que, consideren que amb el plantejament de la modificació, si s'emprenen accions judicials contra un centre en concret, qui haurà de respondre serà la direcció que ha elaborat el projecte. La portaveu de la USTEC ha plantejat que d'igual manera que hi ha un currículum únic per a tots els centres, hi hauria d'haver un model de projecte lingüístic únic.

Debat amb la comunitat educativa

La Plataforma ha criticat també que la modificació “ni compta ni ha comptat en cap moment” amb el suport de la comunitat educativa, sinó que s'ha fet “a esquenes” d'aquesta. Per això, ha reclamat l'obertura d'un diàleg real amb tota aquesta comunitat per abordar la defensa del català a l'escola i la resposta a la sentència del 25%. “Calen mesures valentes, no amagar-se entre les sales del Parlament”, ha dit la portaveu del SEPC, Marta Daviu. Daviu ha plantejat que, en tot cas, el que han de fer la comunitat educativa és “desobeir” davant d'aquesta sentència i que sigui el Govern qui “assumeixi aquestes desobediències”.

Més enllà d'això, també reclamen més recursos per a l'escola pública per garantir el ple coneixement i ús del català. La voluntat dels seus integrants era fer arribar aquestes reclamacions als grups que han impulsat la modificació durant una reunió al Parlament però Segura ha explicat que aquest dimarts a última hora els van comunicar que no anirien a la reunió.

 

Per portar la protesta als carrers, la Plataforma ha convocat una concentració a l'Arc de Triomf de Barcelona el proper dimarts, coincidint amb la que també ha convocat l'ANC a les portes del Parlament pel mateix motiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Blanca Lopez Barcelona
1.

Sois la peor calaña que ha tenido Cataluña nunca jamás. Os estáis embruteciendo vosotros solitos y cavando vuestra propia tumba.

Personajes indignos, supremacistas, malvados , soberbios y arrogantes es lo que sois !

Jamás conseguiréis la independencia y mucho menos con estas formas. Vais de derrota en derrota y lo que os espera ! Seréis la Comunidad Autónoma de España que estará a la cola. Y no faltará mucho pero os lo habreis ganado a pulso.
Agur !

  • 0
  • 0

Comenta aquest article