Les universitats catalanes oferiran prop de 600 places més d’Infermeria el curs que ve

L’increment respon a l’alta demanda d’aquests estudis a Catalunya i al dèficit de personal, que la Covid-19 ha evidenciat


El Govern i les universitats han acordat incrementar les places d'Infermeria per al curs que ve, amb 561 de noves i un total de 2.745, un 25% més que ara. D'aquestes, 435 seran a preu públic. Amb aquest increment, el nombre de places a preu públic (1.380) superarà l'oferta privada (1.365) per primera vegada. Ara, la distribució és de 945 a preu públic i 1.239 privades, però el Departament de Recerca i Universitats ha volgut revertir la situació. Aquest augment respon a l'alta demanda dels estudis a Catalunya —l'any passat hi va haver prop de 4.500 sol·licituds— i al dèficit de personal, que la Covid-19 ha evidenciat. Els consellers Gemma Geis i Josep Maria Argimon han coincidit a destacar que l'augment és “necessari, però no suficient”.

La consellera de Recerca i Universitats i el titular de Salut han presentat l'increment de places del grau d'Infermeria en un acte aquest dijous a la tarda al Paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), un anunci que serà ratificat per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el dilluns vinent.

Catalunya pateix un dèficit estructural de personal infermer, com fa temps que adverteixen des dels col·legis professionals i els sindicats, així com han reconegut els mateixos responsables polítics en reiterades ocasions, sobretot en els dos últims anys, quan la pandèmia de la Covid-19 ha fet encara més evidents aquestes mancances.

El mateix Argimon ha reconegut en diversos moments de l'emergència sanitària de la Covid-19 que no es podien contractar infermeres —tampoc metges de família— per reforçar el sistema perquè no hi havia professionals d'aquest col·lectiu que estiguessin a l'atur. Un altre dels reclams històrics de la professió és millorar les condicions laborals, també perquè retornin moltes infermeres que van marxar durant la crisi econòmica.

La ràtio d'infermeres a Catalunya és de 6 per 1.000 habitants, molt allunyada de la mitjana de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que és de 8,8, ha recordat Geis.

Més del 10% de les infermeres es jubilaran en els pròxims cinc anys

Al Registre de Professionals Sanitaris del Departament de Salut hi ha actualment prop de 50.000 infermers i infermeres. Un 40% d'aquest col·lectiu té més de 50 anys i es preveu que en els cinc anys vinents es jubilin entre 6.000 i 8.000 infermeres.

Geis ha assenyalat que aquest increment era “necessari”, però “no és suficient” i hi ha coincidit Argimon, en afirmar que es tracta d'un augment de places “molt substancial”, però ha demanat que sigui “reiterat en el temps” davant la manca de professionals, un dels “problemes estructurals” del sistema sanitari, juntament amb l'infrafinançament, ha dit.

Distribució de les noves places

La responsable d'Universitats ha subratllat l'increment del 46% de l'oferta pública de places en una "aposta per l'equitat i la igualtat d'oportunitats dels estudiants".
De les noves places a preu públic, 140 es creen a la Universitat de Barcelona (UB): 80 a la Unitat Docent de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, i 60 a la Unitat Docent del Clínic, a Barcelona. A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), hi haurà 140 noves places: 70 a la Unitat Docent Germans Trias i Pujol, a Badalona, i 70 a la unitat del Parc Taulí, a Sabadell.

La Universitat de Lleida (UdL) tindrà 80 noves places: 40 a la Unitat Docent Arnau de Vilanova, a Lleida, i 40 a la d'Igualada. A la Universitat de Girona (UdG), es creen 60 noves places i la Universitat Rovira i Virgili (URV), en tindrà 15 més: 8 a la Unitat Docent Joan XXIII / Unitat Docent Sant Joan de Reus, al Campus Catalunya a Tarragona, i 7 a la Unitat Docent Joan XXIII / Unitat Docent Sant Joan de Reus, al Campus Terres de l'Ebre a Tortosa.

Pel que fa a les places de preu privat, el centre adscrit de la UB a Sant Joan de Déu tindrà 60 noves places; la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), 36 (18 al Campus de Vic i 18 al Campus de Manresa) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), 30, al Campus Sant Cugat.

La revisió del grau d'Infermeria inclou una proposta de millora de la formació. Les dades sociodemogràfiques de la població indiquen que l'envelliment, la cronicitat i l'increment de les cures requereixen també nous models d'atenció a les persones i això implica actualitzar alguns continguts de la titulació.

Algunes de les mesures en què treballa un grup creat en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) volen potenciar la formació en el lideratge de les infermeres o en la comunicació amb el pacient i incrementar les simulacions i les pràctiques clíniques, entre altres.

Satse: ampliació insuficient i que arriba tard

El sindicat Satse ha valorat que l'ampliació de 600 places per estudiar infermeria el curs vinent és un pas endavant. Tot i això, creu que arriba tard i que és insuficient. Així, ha alertat que s'ha de continuar treballant per mantenir aquest augment d'oferta en el temps i en millorar les condicions laborals del col·lectiu. Ha valorat que sense això, la inversió no servirà de res, perquè s'estaran formant professionals que aniran a treballar fora del país.

El sindicat ha recordat que les persones que ara accedeixin a aquests estudis no estaran exercint la seva feina fins d'aquí a quatre anys, per això ha insistit a afavorir també el retorn d'infermers catalans que resideixen a l'estranger.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article