“Els i les adolescents necessiten límits per poder-se’ls saltar”

Més de 300 persones assisteixen a la conferència educativa anual de la Fundació Pere Tarrés a Tarragona


Com és el cervell dels joves? El científic i expert en neuroeducació David Bueno ha analitzat el cervell dels joves i ha explicat com es poden aprofitar els canvis neuronals i emocionals que aquests pateixen per millorar els processos educatius. Ho ha fet en la conferència sobre educació que la Fundació Pere Tarrés ha celebrat, aquest divendres, a Tarragona.

En aquest sentit, Bueno va emfatitzar la importància que tenen les emocions a l’hora d'aprendre perquè “els estats emocionals generen connectivitat nova dins el cervell” i per tant, “cal posar el focus des de quin estat emocional transmetem experiències i coneixements als nostres alumnes, que és el que marcarà com ho percebran i aprendran”.

Davant d’un auditori format per més de 300 mestres, educadors i educadores, tècnics d’educació i famílies, el científic va explicar com és l’aprenentatge en les diferents etapes de la vida. Dels 0 als 3 anys, “és una adaptació per sobreviure a l’entorn”. En canvi, va apuntar que en l’adolescència “els i les adolescents necessiten límits per poder-se'ls saltar” i és en aquesta etapa que “poden tenir una alta impulsivitat perquè per primer cop s’estan enfrontant a situacions d’adult sense haver-ho estat mai”. 

Sobre l’aprenentatge, Bueno també va afegir: “No ens fixem tant en el resultat com en el procés. Aprenem per adaptar-nos a l’entorn on vivim. Si aquest canvi és una oportunitat, el podem aprofitar”. En aquesta línia, va precisar, “les persones curioses són més transformadores i proactives, capaces de generar novetats, perquè són capaces d’adaptar-se als canvis”. 

David Bueno i Torrens és doctor en Biologia, professor, investigador i director de la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1ST. En l'àmbit de la divulgació científica, ha publicat vint llibres de divulgació i assaig, així com diversos llibres de text. Col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació escrita i ha guanyat el Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”, el 2010, i el Premi Magisteri per la seva contribució a la neuroeducació, el 2018.

La conferència, presentada pel Director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol i Humet, i moderada per la sotsdirectora del Diari de Tarragona, Núria Pérez, forma part de les activitats educatives i socials que la Fundació realitza per als professionals que treballen en el món de l’educació a la demarcació.  

Durant la seva intervenció, Pujol va posar en valor l’educació en el lleure: “Tenim evidències que té un impacte rellevant en les competències acadèmiques, però també en el desenvolupament emocional i social dels infants”. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article