Neix l’Espai Refugi, un oasi per a persones desplaçades a Catalunya

El centre gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat recapta 4.500 euros en un acte celebrat al recinte de la Model


Al voltant de 300 persones es van acostar aquest diumenge al pati de la Model de Barcelona en l’acte de presentació del nou Espai Refugi de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR). Una jornada, organitzada per la restauradora Ada Parellada juntament amb l’entitat, en la qual la cuina i la música han estat el mirall de la solidaritat i que ha permès recaptar 4.500 euros.

Jorge Jarillo, director en funcions de la CCAR, va recordar durant l’acte que a Catalunya ja són més de 20.000 les persones desplaçades forçosament provinents d’Ucraïna i va remarcar que és important que “les administracions prenguin cartes en l’assumpte per poder garantir una acollida de manera constant i a llarg termini”. Per donar resposta a aquest èxode, la CCAR posarà en funcionament a principis de maig aquest Espai Refugi, un centre de 650 m2 i que està ubicat al carrer Béjar 36-38, al barri de Sants de la ciutat comtal.

L’espai, cedit per l’empresa Nexus Energia, serà un punt de trobada que té com a objectiu fer més confortable la vida de les persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna que viuen a Catalunya, així com també de qualsevol altra nacionalitat que s’hi vulgui acostar. En concret, es destinarà als serveis professionals d’acompanyament psicosocial, laboral i jurídic que proporciona la CCAR a totes aquelles persones refugiades i migrades que han escollit Catalunya com a terra d’acollida, independent de la seva nacionalitat i origen.

Jarillo també va insistir que al marge de la situació concreta a Ucraïna, son centenars de persones que demanen asil a Espanya i Catalunya i no l’obtenen. L’any 2020, el ministeri de l’Interior va concedir l’estatus de refugiat només al 5% de les persones que el van sol·licitar, mentre que a la resta de països de la Unió Europea la mitjana és del 30%. “Volem reivindicar l’asil i els drets humans per totes les persones, i en aquesta tasca, la comunitat ucraïnesa també és imprescindible”, remarcava Jarillo.

El centre també servirà per acollir a l’associació ucraïnesa Djerelo, una entitat que porta més de 15 anys a Barcelona i que fins ara mai havia tingut un espai propi on poder reunir-se. Olga Dzuyuban, representant de l’entitat, ahir es mostrava molt emocionada: “Per fi tindrem un espai on trobar-nos amb altres ucraïnesos per poder parlar i sentir-nos abraçats”.

La presidenta de Djerelo es va mostrar especialment preocupada per les dones i les criatures que arriben a Catalunya i va aprofitar per insistir en la necessitat de que s’acabi la guerra al seu país: “Ni avui que és la pasqua ortodoxa, un dia molt important i significatiu per a nosaltres, Putin no ha deixat d’assassinar a criatures i a civils”, va lamentar.

La cuina i la música, les grans protagonistes

La jornada va tenir la cuina i la música com a protagonistes. La restauradora Ada Parellada, co-organitzadora de l’acte compartia que “la cuina és un símbol d’acolliment, de primera benvinguda. Quan arribes a un lloc i necessites ser acollit, el primer: un plat a taula i després ja vindrà la conversa, el confort”. Les cuineres Saloua Loqmane, Carme Picas, Anjalina Chugani, Eva Hausmann, Sofia Janer, Laura Veraguas, Angels Puntas i l’speaker Lluís Bofill van participar de manera desinteressada amb l’esdeveniment oferint tallers i showcookings en directe que van causar molta expectació entre els assistents.

La música va sonar per veu dels artistes Gessamí Boada, Jhana Beat, Joan Dausà, Dàmaris Gelabert, i Anaïs Vila i Pantaleó que tampoc es van voler perdre la festa actuant desinteressadament.

Tot el menjar que es va proporcionar van ser donacions de diverses empreses i també hi van col·laborar de manera desinteressada la Fundació Esperanzah!, que va proporcionar tot el servei tècnic i material.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article