Descobreixen un tractament que redueix la inflamació de l’esclerosi múltiple en ratolins

L’equip d’investigadors de la UAB vol demostrar ara la seguretat del tractament en humans


Un equip d'investigadors liderat per l'Institut de Neurociències de la UAB ha aconseguit reduir en ratolins la inflamació crònica associada a l'esclerosi múltiple. La recerca constata que administrant un tipus de lípid mediador de la inflació s'aconsegueix minimitzar la inflamació i, per tant, l'impacte de la malaltia.

L'esclerosi múltiple és un trastorn autoimmune en què les cèl·lules de defensa del cos ataquen el recobriment de la cua de les neurones (la mielina). La seva inflamació és persistent i juga un paper clau en el desenvolupament de l'esclerosi. Ara s'obre la porta a poder resoldre el procés inflamatori com a estratègia per al tractament de la malaltia. El pròxim pas és demostrar la seguretat del tractament en humans.

La substància aplicada en ratolins (Marensin-1) va exercir efectes terapèutics en els animals, disminuint dràsticament la quantitat de proteïnes que promouen la inflamació (citoquines), així com el nombre de cèl·lules del sistema immunitari tant a la medul·la espinal com a la sang. L’administració del lípid de forma continuada en el temps, a més, va protegir les neurones de la desmielinització i va millorar els efectes de deteriorament neurològic que causa la malaltia.

“Els nostres resultats suggereixen que un dels mecanismes que té l'organisme per resoldre la inflamació no funciona adequadament en pacients amb esclerosi múltiple, la qual cosa podria explicar, en part, els episodis d'autoimmunitat que experimenten”, explica el doctor Rubén López-Vales, catedràtic de Fisiologia de la UAB i investigador del grup de Neuroplasticitat i Regeneració de l'INc-UAB.

L'estudi s'ha fet en col·laboració amb la Universitat de Mont-real, al Canadà, i la Universidad de La República, a l'Uruguai.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article