Endofest: música i festa per trencar el silenci al voltant de l’endometriosi

El festival se celebrarà el dissabte 30 d’abril a Premià de Dalt


“Fa tres anys, el dolor que tenia cada mes amb la regla des de petita es va convertir en quelcom totalment inaguantable i incapacitant”, explica l’Anna Bassols Duran, una jove de 31 anys de Premià de Dalt. Després de múltiples  entrades d’urgències a l’hospital on no li sabien diagnosticar l’origen del seu dolor, finalment li van posar nom a què li passava: endometriosi.

Ara, Bassols impulsa l’Endofest, un festival de música organitzat per l’Ajuntament de Premià de Dalt i la promotora Kosmo Eventus per combatre el silenci social al voltant d’aquesta malaltia ginecològica que pateixen una de cada deu dones en edat fèrtil. Els beneficis que es recullin es destinaran a la investigació de l’endometriosi a l’Hospital Clínic. 

El festival es celebrarà el dissabte 30 d’abril al Parc de Can Verboom de Premià de Dalt (Maresme) que, amb un aforament limitat, acollirà durant tot el dia els concerts en directe de Buhos, Marcel i Júlia, Judit Neddermann, Marion Harpen, Le Nais, Dr. Rumbeta i DJ elturtel. També hi haurà altres actuacions musicals, un espai gastronòmic amb foodtrucks, zona infantil i un market amb productes especialment dirigits a les dones. 

La malaltia ginecològica més freqüent

L’endometriosi és una malaltia crònica que es produeix quan l’endometri, el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Acostuma a afectar el peritoneu pelvià –membrana que recobreix la cavitat abdominal–, els ovaris, les trompes de Fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte. 

Aquest teixit desplaçat respon, com el de l’úter, a les hormones que produeixen els ovaris  durant el cicle menstrual, és a dir, prolifera, es desprèn i es produeix una descamació durant la  menstruació. Aquesta descamació, que no pot ser exterioritzada del cos, produeix quists ovàrics, nòduls i adherències. 

L’endometriosi, malaltia de la qual se’n desconeix la causa, afecta una de cada deu dones en edat  fèrtil i és la malaltia ginecològica més freqüent. Sovint se’n retarda el diagnòstic, perquè pot  ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals. És una malaltia benigna, no cancerígena,  que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen. Pot causar dolor, sagnat menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals. A més, entre el 30% i el 50% de les dones pateixen d’infertilitat. 

De fet, aquesta és la primera pregunta que es va fer l’Anna Bassols: “Podré ser mare?”. “Amb el diagnòstic vaig alliberar part de la frustració i el sentiment d’incomprensió, però també van aparèixer molts dubtes i pors”, admet, i explica que mentre organitzava l’Endofest va passar per diversos tractaments de reproducció assistida fallits. “He decidit combatre la incertesa, la impotència, la ràbia i la por  que sento amb superació, motivació, empenta i il·lusió”, afirma.

Actualment, l’únic tractament de l’endometriosi és l’ús continuat d’anticonceptius per tal de  parar el procés i no permetre que la malaltia evolucioni. En alguns casos també es donen tractaments hormonals addicionals o s’opta per la cirurgia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article