Entrar a la universitat sent un nadó: una llar d’infants a la UVic-UCC

El campus de Manresa acull el nou projecte anomenat Upetita, que arrencarà al setembre amb 41 places i estarà vinculat als estudis de grau d’educació infantil


En Marc Selgas i l'Aina Sardà ja tenen clar a quina llar d'infants apuntaran el seu fill de tres mesos, l'Alguer, aquest setembre. Ho faran a la Upetita, la primera escola bressol del país vinculada a uns estudis de grau en Mestre d'Educació Infantil i als de Tècnic superior en Educació Infantil. La llar està ubicada al Campus Manresa de la UVic-UCC i s'obrirà aquest setembre amb 41 places de 0 a 3 anys. Selgas és treballador de la universitat i valora especialment la metodologia innovadora que fan servir: “la llar d'infants ha de ser un punt i seguit d'allò que és la formació dels cicles i el grau”. La seva parella, l'Aina, valora unes instal·lacions “noves i modernes”. La Upetita farà la jornada de portes obertes aquest dissabte.

El campus Manresa de la UVic-UCC serà el primer centre universitari de Catalunya que posa en marxa una llar d'infants pròpia vinculada als estudis de grau en Mestre d'Educació Infantil i als de Tècnic superior en Educació Infantil. El nou centre es posarà en marxa al setembre i estarà obert a la població en general. La llar d'infants arrencarà amb 41 places de 0 a 3 anys.

La directora del grau en Mestre d'Educació Infantil i ideòloga del projecte Upetita, Montserrat Pedreira, ha explicat que el fet que la nova llar d'infants estigui vinculada a una universitat “garanteix no només que els professionals que hi treballin estiguin molt ben formats i siguin molt compromesos, sinó tot l'acompanyament que es farà per part del professorat del grau i del cicle formatiu”. En aquest sentit, Pedreria ha dit que “això garanteix que tot el que passi en aquest espai serà validat per molts més ulls, uns ulls que estaran formats en recerca, teoria, etc.”.

La idea és que la nova escola bressol sigui també un espai formatiu i de recursos a disposició dels docents d'aquesta etapa educativa. Pedreira ha dit que aquí es podrà dur a la pràctica “la innovació pedagògica que es treballa a les aules universitàries”. “Som una universitat que no ens fan por els infants”, ha afirmat la directora del grau, tot afegint que “si alguna cosa es critica a les universitats des del món educatiu és que s'expliquen coses que no es poden fer. Doncs aquí no només les expliquem, sinó que les fem”, ha reblat.

Pedreria és conscient que aquest no és el millor moment per obrir una llar d'infants: “Si mirem únicament els criteris econòmics, és un moment fatal perquè hi ha molta oferta i la gent es troba en un moment de crisi després de la pandèmia”. A més, creu que també els va en contra l'anunci de la gratuïtat de l'etapa de P2. Tot i això, deixa clar que aquesta “no és una aposta econòmica, sinó que és una aposta estratègica”. “Som prou valents per dir: formem bons mestres d'Infantil i ens atrevim a posar-ho en pràctica”, assegura.

La Upetita serà un dels serveis que s'ubicaran al nou edifici FUB4 – UEducació, que s'inaugurarà el pròxim mes de maig. Es tracta d'un equipament de 2.300 metres quadrats que concentrarà tota l'activitat docent i de recerca i tots els serveis de l'àmbit de l'educació que ofereix la universitat. La nova llar d'infants està ubicada a la planta baixa de l'edifici i ocupa una superfície de 600 metres quadrats.

Promoure l'esperit investigador dels infants

Un dels eixos del projecte pedagògic és la promoció de la curiositat i l'esperit investigador dels infants. Els impulsors de la llar d'infants estan convençuts que els nadons tenen una curiositat natural per explorar el món que els envolta i, per això, disposaran d'un espai específic per a la promoció de l'esperit investigador amb propostes estimulants i amb intencionalitat educativa.

Precisament aquest és un dels aspectes que valoren més positivament les famílies que han mostrat interès per portar els seus fills el curs que ve a la Upetita. En Xavi Gironès és el pare de l'Edgar, un infant de 19 mesos que amb tota probabilitat el setembre començarà el curs a la nova llar d'infants vinculada a la Universitat de Manresa. “És un valor afegit que la llar estigui vinculada a la universitat i pensem que el nen se'n pot aprofitar”, assegura Gironès, que a més veu molt interessant “que es vinculin els processos innovadors a les primeres etapes de la vida”.

De la mateixa opinió és en Marc Selgas, el pare de l'Alguer, que en aquests moments té tres mesos. Seglas és també treballador de la universitat i valora molt positivament la “metodologia innovadora”. A més, explica que ja hi ha l'experiència prèvia del Lab 0_6, un projecte iniciat l'any 2016 per la Universitat de Manresa amb l'objectiu de promoure l'educació científica a les primeres edats a l'aula.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article