La Generalitat crearà 800 noves places en residències i centres de dia per a persones amb discapacitat

La consellera Violant Cervera admet que no són suficients però se senten les “bases” per reduir les llistes d’espera


La Generalitat crearà 800 noves places en residències i centres de dia per a persones amb discapacitat durant aquest 2022. D'aquestes, 385 s'obriran en residències i 415 en centres i serveis diürns. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ho ha anunciat durant una visita al Consorci de Sant Gregori, al Gironès, on ha admès que no són suficients per atendre les llistes d'espera actuals però que posaran les “bases” per reduir-les.

I és que, actualment, hi ha 3.786 persones en llista d'espera per ingressar en una residència i 936 pendents d'entrar en centres diürns. Del total de places, 513 s'obriran a la demarcació de Barcelona; 99 a Girona; 80 a Tarragona; 68 a Lleida i 41 a les Terres de l'Ebre.

La consellera ha dit que s'ha fet una distribució territorialitzada equitativa i proporcionada a les llistes d'espera de cada demarcació. Malgrat això, Cervera ha admès que no són "suficients" per cobrir tota la demanda però que permetran reduir-les en un 17% i posar les bases que continuar-les rebaixant en un futur.

D'altra banda, 200 persones es beneficiaran de l'increment d'hores d'atenció en serveis d'autonomia a la llar i s'incrementaran en 191.468 les hores en centres d'atenció precoç per a infants amb trastorns de desenvolupament (CDIAP), amb 1.700 infants en llista d'espera.

En total, s'hi invertiran 24 milions d’euros. D'aquests, 12,9 milions es destinaran a les noves places en residències; 3,16 milions en les de centres d'atenció de dia; 1,2 milions en els nous beneficiaris del suport a casa i 6,66 en les hores d'atenció precoç a infants.

La consellera ha assegurat que el pla vol donar resposta a una reivindicació “històrica” i ha dit que és una “prioritat” del Govern. En aquest sentit, ha detallat que preveuen es comencin a posar en marxa a finals d'estiu.

Un 300% més

Des del Departament també han remarcat que si es fa un comparativa amb els últims anys, les places que s'obriran suposen un increment del 309% respecte de la mitjana de creixement entre el 2015 i el 2021. De fet, durant aquest període es van crear una mitjana de 134 places d'atenció de dia i 61 de residencials.

“Després de mesos en lluita”, Dincat ha celebrat la inversió anunciada, “tot esperant que el compromís creixi i continuï”, ja que “no és suficient davant la magnitud de les llistes d’espera”. La representant de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya també ha recordat que “és urgent augmentar el finançament dels serveis per garantir-ne qualitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Eloi Creus Casassas Taradell
2.
La setmana passada escrivia això, en el Dia de la Vida Independent:
"D'altra banda, es continua apostant per mantenir el model antic de tractar les persones amb diversitat funcional. Es continua pensant que som menys capaços o incapaços directament de decidir per nosaltres mateixos i estructurar les nostres vides. Les entitats i institucions socials, amb la complicitat dels governs, continuen institucionalitzant-nos dins de residències, hospitals de pal·liatius, centres de dia, centres especials de treball o centres d'educació especial que ens segreguen de la comunitat en tots els àmbits de la nostra vida i ens impedeixen relacionar-nos com a iguals amb el nostre entorn i amb les persones del nostre voltant."
Crec que sobren les paraules!
  • 0
  • 0
Ferran
1.

Seria interessant que el model de gestió d'habitatge i de vida independent amb relació a les persones amb diversitat funcional deixes de funcionar amb les lògiques institucionalitzadores. Perquè està demostrat que el model de vida independent amb suports continuats a la mateixa llar (és molt més econòmic), és l'opció més coherent amb el respecte pels drets humans.
Institucionalitzar a les persones és continuar perpetuant els models productivistes i excloents.

  • 1
  • 0

Comenta aquest article