Les educadores socials: precaritzades, amb conveni caducat i sense dret efectiu a la vaga

El CEESC reclama responsabilitat a les administracions davant una creixent externalització dels serveis públics del sector


Amb motiu del Dia Internacional del Treball, el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya ha reclamat “responsabilitat a les administracions” cap a la professió, davant d'una “creixent externalització dels serveis públics del sector”, xifrada en una pujada del 64,5% segons l'informe Trajectòries de l'educació social en l'Economia Social i Solidària del Tercer Sector Social, fet conjuntament pel CEESC i l'Observatori del Tercer Sector.

El CEESC també denuncia que, d'entre tots els convenis privats, un 43% de la professió es regeix pel Conveni d'Acció Social, “que porta quatre anys caducat” i que “ja en el seu moment era lluny d'oferir unes condicions mínimament comparables” a la de les educadores i educadors del sector públic. A més, destaquen que vora el 40% d'aquestes professionals treballa amb contracte de jornada parcial.

Sent així, el Col·legi assegura que les principals preocupacions de les educadores i educadors socials com a treballadores tenen relació amb les condicions laborals, la precarietat, els salaris baixos, la manca d'actualització del Conveni d'Acció Social, el poc reconeixement com a professionals de titulació universitària, la conciliació laboral i la salut mental, ja que és una professió amb un alt risc psicosocial.

De fet, en el seu manifest, el CEESC assegura que aquesta situació provoca que hi hagi un alt abandonament de la professió, fet que comporta que entre el 40% i el 50% de les professionals tinguin entre 26 i 35 anys. “La tensió i el descontentament entre la professió porta al fet que una de cada quatre educadores socials afirmi que no tornarien a estudiar Educació Social”, asseguren.

Ni dret a vaga

En el manifest, el CEESC fa pública la “preocupació” per la “situació de precarització dels i les professionals de l'educació social” i la “pèrdua de drets laborals fonamentals”, com és el dret efectiu a la vaga.

I és que un dels àmbits professionals majoritaris d'aquest sector és el de protecció de la infància i l'adolescència —que és en ple funcionament les 24 hores de tots els dies de l'any— i, en aquest àmbit, els serveis mínims requerits són els mateixos que els d'una jornada laboral normal. Així, “els educadors i les educadores socials que hi treballen no poden ni tan sols convocar una vaga per mostrar el seu rebuig respecte a la seva situació laboral, les condicions amb les quals treballen i la vulneració de drets que pateixen infants i joves”, denuncien en el manifest.

Finalment, el CEESC ha volgut incidir en què “vivim en una societat de base patriarcal que encara no posa en valor les professions de l'educació i les cures” tot preguntant-se on són els homes, ja que el 79,43% dels professionals del sector són dones.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article